Når Færder Mikrobryggeri stikker av med seieren i både VGs og DNs sommerøltester, må det kalles storeslem. Konkurrentene er bryggerier med langt større produksjon og omsetning.
-De store bryggeriene har gratulert oss med seieren, sier Tone Krüger, gründer av Færder Mikrobryggeri.
-Vi blir lagt merke til i bransjen, og det er hyggelig.
I VGs test tidligere i sommer var det Færderpilsen som stakk av med seieren.
-De tester både pils og lager i tillegg til sommerøl, og Færderpilsen vant altså hele testen, sier Tone Krüger stolt.
-I Dagens Næringslivs test for noen dager siden, var det Blikkstille som gikk av med seieren. Det er en blond som er medium bitter. En enkel øl å drikke som den er, og veldig god til lyst kjøtt og salater.
Lokalt brygg til turistene
Tone er veldig stolt av resultatene fra testene, og håper det vil gi medvind i salget, og ikke minst at restaurantene på brygga i Tønsberg begynner å få øynene opp for produktene deres.
-Jeg får telefoner fra turister i Tønsberg og Færder, og de lurer veldig på hvor i byen man kan smake på det lokale ølet. Da må jeg nevne de få restaurantene som har tatt dem inn i byen og på Færder, men ellers bare anbefale dem å gå i dagligvarebutikken. Det er litt dumt, synes hun.
-Det hadde vært fint om flere restauranter, spesielt på brygga, kunne by på lokalt brygg.
Engø gård, Spiseriet på Verdens ende, Kværneriet og Apollon Platebar har tatt inn ølet som en del av sitt sortiment.
-Restaurantene er som regel knyttet opp til en hovedleverandør, men det er lovregulert at hovedleverandøren kun kan ha 80 prosent av sortimentet. De resterende 20 prosentene forvalter restauranten som de selv vil, sier Tone, og legger til at de øker mest i Oslo.
Startet hjemme
Det er nå ni år siden Tone startet å brygge øl hjemme på Tjøme. Året etter gikk hun fullt inn for øl, og åpnet bryggeriet i Tordenskjoldsgate. Det er sønnen Mathias Krüger som tar seg av den daglige driften og produksjonen, mens Tone jobber gjennomsnittlig 50 prosent i bedriften.
-Det er sesongbetont, og vi trår til når det er stor produksjon. I perioder jobber vi mer enn 100 prosent, mens det er roligere i andre perioder. Man må tåle å sjaue litt i denne bransjen!
Akkurat nå er det juleølproduksjon i lokalene, og i alt seks ulike øltyper – tre til dagligvare og tre til vinmonopolet – skal brygges og tappes.
Går mot jubileum
10-års jubileet for Færder Mikrobryggeri nærmer seg, og snart skal Tone og Mathias bestemme seg for jubileumsøl.
-Jeg går for en porter. En skikkelig mørk dameøl synes jeg er passende for å markere jubileet, sier Tone Krüger.