Foto: Regjeringen/Høyre

Stortings og regjeringspolitikere kick-starer årets seksualitetskampanje

4. februar, 2022

19:36

Ingen kommentar

BILDET: Statssekretær Halvar Hølleland (Ap) og nestleder for Stortingets SRHR-nettverk Sandra Bruflot (H) kick-starter årets seksualitetsundervisningskampanje i den norske grunnskolen. (Foto: Regjeringen/Høyre).

Statssekretær Halvar Hølleland (Ap) og nestleder for Stortingets SRHR-nettverk Sandra Bruflot (H) kick-starter årets seksualitetsundervisningskampanje i den norske grunnskolen på Tåsen skole.

De ti siste årene har foreningen Sex og Politikk stått bak seksualitetsundervisnings-materiellet Uke 6. Materiellet er gratis og alle tekster og oppgaver er i tråd med lærerplanene og har et positivt syn på seksualitet, samt at det er tilgjengelig på samisk, nynorsk og bokmål.

Hvert år arrangerer Sex og Politikk en kampanjeuke i uke seks der et dagsaktuelt tema løftes fram. Årets kampanje setter søkelys på at du er verdifull, akkurat som du er, med alt det som gjør deg unik, med kampanjetemaet: #Verdifull – akkurat som du er! Materiellet er fritt tilgjengelig på www.sexogpolitikk.no. I fjor ble Uke 6-materiellet benyttet av mer enn 50 prosent av norske skoler.

I år kick-starter statssekretær Halvar Hølleland (Ap) og nestleder for Stortingets SRHR-nettverk Sandra Bruflot (H) årets seksualitets- og holdningskampanje #Verdifull – akkurat som du er! mandag 7. februar på Tåsen skole. Politikerne på regjerings- og stortingsnivå understreker viktigheten av god og kvalitetssikret seksualitetsundervisning i skolen.

Hølleland kommer fra Kunnskapsdepartementet og Bruflot fra SRHR-nettverket på Stortinget, som er et tverrpolitisk nettverk av politikere som har et ekstra fokus på seksuelle og reproduktiv helse og rettigheter.

Årets ambassadør: Podkasten Hemma

Hvert år utnevnes egne ambassadører for holdningskampanjen og årets Uke 6-ambassadører er Marianne Knudsen og Ida Hauge Dignes som står bak den normkritiske podkasten Hemma. I podkasten tar Marianne og Ida et oppgjør med fordommer som funksjonshemmede blir utsatt for. Gjennom hverdagshistorier forteller de åpent om temaer som sex, kjærlighet og seksualitetsundervisning.

De er begge funksjonshemmede og skeive og bruker disse erfaringene hyppig for å opplyse om at variasjon og mangfold er positivt. De setter skapet på plass når de opplyser om at det ikke er funksjonsnedsettelsen som er problemet, men at det er strukturene i samfunnet som gjør funksjonshemmede mindre likestilt. I 2021 vant de Skamløsprisen for sitt arbeid med å bryte ned fordommer og barrierer omkring funksjonshemmede.

«Uke 6 er en kampanje vi skulle ønske våre lærere brukte da vi gikk på skolen. Kampanjen bidrar til at elever kan bli bedre kjent med seg selv, og får allsidig kunnskap om seksualitet. Vi synes det er stas å være ambassadør for en kampanje som virkelig trengs,» uttaler de to.

Viktig å feire mangfoldet

Å bli sett, å føle seg anerkjent og verdifull, burde være en menneskerett. Det motsatte av å føle seg verdifull er å skamme seg, og føle seg verdiløs og «feil».

Ungdata-undersøkelsen 2021 viser at mange ungdommer i Norge har det bra med seg selv. Samtidig er det en betydelig prosentandel som strever med press om å se bra ut, og som ikke liker seg selv slik de er.

Samtidig rapporterer hele åtte av ti unge at god seksualitetsundervisning kan være et verktøy for å få et bedre forhold til egen kropp (Sex og Samfunn, 2017). Derfor ønsker Sex og Politikk at alle elever i hele landet skal få positiv seksualitetsundervisning, ikke bare i uke 6, men gjerne også resten av året.

«For Sex og Politikk er det viktig at årets kampanje løfter frem at variasjon er normalen; vi er forskjellige, og mangfoldet skal feires,» uttaler daglig leder Tor-Hugne Olsen.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *