Tekst og foto: Merete Sillesen
De fleste har medbrakt håndarbeid, men det sosiale er aller viktigst når Anne Korsvold og frivilligheten inviterer til strikketreff på mandager.
Er du glad i håndarbeid, liker å skravle og fyser på kaffe, te og nybakte boller? Og er du ledig mandager mellom 13 og 15? Da er StrikkeMandag på Tønsberg Frivilligsentral noe for deg.
BY Tønsberg & Færders journalist blir ønsket hjertelig velkommen til både kaffe og nybakte kanelsnurrer. Selv uten strikketøy.
Et lavterskel-tilbud
Dialekten røper at hun ikke er Tønsberg-jente. Anne forteller at hun flyttet fra Bergen til Østlandet i 1980. Siden 2001 har hun bodd i Tønsberg. Og her stortrives hun.
Anne er utdannet spesialpedagog. Da hun ikke lenger var yrkesaktiv, oppsøkte hun Frivilligheten i Tønsberg med spørsmål om det var noe å bidra med. Det var det så absolutt.
– Jeg ble spurt om hva jeg driver med, for ofte kan en hobby være en fin innfallsvinkel også når det gjelder frivillig arbeid. Jeg svarte at jeg liker håndarbeid, spesielt strikking, sier Anne med et smil.
– Det ble starten på StrikkeMandag, som kom i gang i februar 2023.
18 damer og en mann er til stede denne septembermandagen. Atmosfæren er god, og skravla går mellom deltakerne. Mange stiller opp i hjemmestrikkede gensere – til tross for perioden med “indian summer”.
– Jeg baker hjemme og har med boller eller noe annet godt til kaffen. Det er frivillig om noen vil bidra med en slant, forteller Anne Korsvold.
Hun legger til at deltakere stadig kommer med bakst eller andre godsaker. Det er helt gratis å delta på StrikkeMandag.
– Jeg prøver å passe på at hver og en koser seg og har noen å snakke med. StrikkeMandag skal være et trygt lavterskeltilbud som passer for alle. Mange kommer alene, og ser jeg noen som ikke kjenner andre, slår jeg av en prat med dem. Jeg hilser hver og en velkommen og lærer meg fornavnene på deltakerne.
Trives som eneste mann
Samboerparet Marita Opøien (38) og Jarle Nipe (41) er blant de yngste i gruppa. I tillegg er Jarle eneste hane i flokken. Han føler seg inkludert av alle damene. Aldri har han opplevd at noen har stilt spørsmålstegn ved at han er en strikkende mann.
– Jeg har diagnose på en psykisk sykdom som gjør at jeg falt tidlig ut av arbeidslivet, forteller Marita åpent.
– Men jeg er veldig sosial og liker å treffe folk. Dessuten har strikking vært hobbyen min i mange år. Jeg kjører ikke bil, så hadde det ikke vært for Jarle, ville jeg ikke kommet meg så mange steder.
Jarle forteller at han jobber i en 40 prosent stilling som kokk i kommunen. Han liker å være med på strikketreff rundt omkring. Innimellom baker han noe godt til StrikkeMandag-treffene. Mens Marita strikker mye hjemme, strikker Jarle mest når han er på strikketreff.
– Nå strikker jeg en jakke til Marita. Men hun synes nok at jeg bruker veldig lang tid, sier Jarle og ler.
– Innimellom treffer vi de samme menneskene på ulike strikkekafeer. Vi forteller gjerne andre som steder vi synes det er kjekt å være. Her på Frivilligheten er det ekstra koselig. Anne har en egen evne til å få alle til å føle seg velkomne.
Marita synes det er ekstra hyggelig at samboeren er med på strikketreffene. Det sosiale ved å møte andre med samme interesse, betyr utrolig mye. Fint er det å kunne treffe folk uten at det skal koste noe.
– Helst ville jeg vært på strikketreff hver eneste dag, men det hadde blitt for mye for helsa mi, sier Marita og ler.
Dekker et behov
Anne forteller at alle, uavhengig av kjønn og alder, er velkomne på StrikkeMandag. De har ingen aldersgrense, og deltakerne er i aldersgruppen 35 til 87 år. Ingen møte- eller meldeplikt eksisterer, men deltakerne har omsorg for hverandre.
– Noen sier at mandagen er hellig. Da vil de hit og gjør ingen andre avtaler. Andre kommer når det passer. Til og med noen tønsbergdamer som nå bor i London og Oslo, blir med når de er på hjemlige trakter, sier initiativtakeren.
– De fleste deltakerne er ute av ordinært arbeidsliv, men ikke alle. Noen er mye alene og forteller at mandag er ukas høydepunkt. Vi hjelper og inspirerer hverandre. Her er alle likeverdige og blir både sett og hørt. Det stilles verken krav til håndarbeidsferdigheter eller noe annet.
Anne forteller at StrikkeMandag i oktober skal få leie Frivillighetens buss og dra på ekskursjon til Stulen Strikk i Andebu. Innimellom får Frivilligheten besøk av blant annet butikken Min lille hobby, som viser fram nye ting og tang innenfor strikkefaget. Også flere arrangementer er på gang.
– På StrikkeMandag skravler vi om løst og fast, men spesielt mye om garn, strikking og annet håndarbeid. Vi deler kun gratisoppskrifter, sier Anne på vei bort til kopimaskinen.
Hun lærte seg å strikke allerede i barneårene. Læremester mormor hadde sikkert vært fornøyd med prosjektet StrikkeMandag.
– Takket være de fine deltakerne, er dette et godt sted å være. Jeg er takknemlig for at Frivilligheten i Tønsberg ga meg muligheten, avslutter Anne Korsvold med et stort smil.
Én kommentar
Må bare presisere at «frivilligheten» som det refereres til er Tønsberg Frivilligsentral.:😉