Strømnettet er fullt – videre industriutvikling på vent

4. oktober, 2023

16:10

Ingen kommentar

Øivind Askvik. Foto: Tom Riis

– Dette betyr kroken på døra for ytterligere industriutvikling i Vestfold og Telemark, sier administrerende direktør i Lede, Øivind Askvik.

Nettselskapet Lede har fått beskjed fra Statnett om at strømnettet i Vestfold er fullt. All tilgjengelig kapasitet i eksisterende nett og planlagt nett i Vestfold fram til 2035 er nå reservert. Det innebærer at det ikke finnes kapasitet for etablering av ny industri og næring, og samtidig stopp for elektrifisering av eksisterende fossilbasert industri. I Telemark er det håp om å få realisert noe mer kapasitet før nettet er helt fullt.
Det er kun holdt av noe ekstra kapasitet til det som defineres som «vanlig forbruk». Etableringer med behov som overstiger 1 MW og som faller utenfor definisjonen «vanlig forbruk», kan ikke regne med tilkopling før etter 2035.
Askvik etterlyser en diskusjon om ikke vi i en periode må kunne drifte strømnettet hardere enn tidligere. Det innebærer noe høyere risiko for feilsituasjoner, men han mener det kan være verdt det.
– Vi må snakke om det vi går glipp av, nemlig verdiskapning, sikring av arbeidsplasser og klimakutt. Dette må sees opp imot forsyningssikkerhet. Bedre digital samhandling og nye måter å tenke på blir utrolig viktig i årene som kommer, sier Askvik.
Elektrifisering av fossile prosesser er en forutsetning for å nå nasjonale og regionale klimamål. Det blir svært krevende å nå definerte klimamål uten elektrifisering av industri. Elektrifisering av industri er ikke mulig uten mer nettkapasitet.
– Uten mer nettkapasitet blir det vanskelig å nå regionale klimamål, og trolig også nasjonale, sier Askvik, og etterlyser klare prioriteringer. De områdene som har mest modne, verdiskapende og klimaeffektive prosjekter, må prioriteres når nettet skal forsterkes, sier han.
Han peker på ytterligere to områder som kan bidra til å lette på situasjonen:
-For det første må rammevilkårene justeres slik at nettselskapene ikke straffes økonomisk dersom de bygger ut nettkapasitet i forkant av bestilling fra kunde. For det andre må det tas grep for å forenkle og effektivisere konsesjonsprosessene når nytt nett skal bygges, avslutter han.
Om Lede:
Lede er et av Norges største nettselskap. Selskapet distribuerer strøm til over 200.000 kunder i Vestfold, Grenland og Hjartdal i Telemark og Svelvik i Viken. Lede er et heleiet selskap av Skagerak Energi, og har hovedkontor i Porsgrunn.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.