Suksess med middelalder-ring

13. september, 2021

06:12

Ingen kommentar

Den såkalte Blanca-ringen er nå til salgs i kiosken til Stiftelsen Oseberg Vikingarv. Allerede er ringen som er basert på et funn fra middelalderen en salgssuksess.

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

– Blanca-ringen er en gullring fra 1300-tallet som ble funnet på Slottsfjellet i forbindelse med utgravinger der på slutten av 1930-tallet. Ringen er nå blitt gjenskapt, og selges fra vår kiosk på Vikingodden, sier Knut Børge Knutsen i Stiftelsen Oseberg Vikingarv.

Ble funnet på Slottsfjellet

Knutsen forteller at replikaen av ringen er kommet i stand etter en idé av Eivind Luthen.
–Eivind har mange ideer, og denne var helt super, særlig i forbindelse med årets byjubileum. Ringen er et av de få konkrete spor etter middelalderens utbredte Mariadyrkelse i Tønsberg, noe Eivind gjorde oss oppmerksom på. Det er lite igjen av middelalderens storslagne byggverk her i byen, både kirker, klostre, kongsgård og ikke minst borgen er dessverre borte, men ringen, ja den har overlevd de mange århundrene som er gått siden 1300-tallet. Ettersom den praktfulle ringen ble funnet oppe på fjellet – rett i nærheten av Mikaelskirken, er det lov å undre på om den ikke har tilhørt selveste dronning Blanka. Hun residerte jo på Tunsberghus i flere år på 1300-tallet, sier en smilende Knutsen.

– Livet var beinhardt

Ringen fra 1300-tallet forestiller jomfru Maria med barnet, noe som er ment å symbolisere håp.

– Det handler i aller høyeste grad om håp. Man må huske på at i middelalderen var livet beinhardt. Sykdom og død lurte rundt hvert hjørne, og da trengte man følgelig noe å tro på, noe som kunne gi forklaring og håp i denne tøffe og karrige tilværelsen, sier Luthen, som mener at Maria-ringen er den desidert vakreste middelalder-ringen som landet vårt er i besittelse av.

EKSKLUSIV: Maria-ringen er en gullring fra 1300-tallet som ble funnet på Slottsfjellet i forbindelse med utgravinger på slutten av 1930-tallet. Ringen er nå blitt gjenskapt.
EKSKLUSIV: Maria-ringen er en gullring fra 1300-tallet som ble funnet på Slottsfjellet i forbindelse med utgravinger på slutten av 1930-tallet. Ringen er nå blitt gjenskapt.

Tunge og solide ringer

For å rekonstruere middelalder-ringen måtte man til Armenia.

– Tønsberg-mannen Jussi Flemming Biørn har et godt nettverk i Armenia. Og Armenia kan skilte med noen av verdens beste gullsmeder. Biørn satte oss i kontakt med en superdyktig gullsmed – Paul Demrijan. På grunn av problemer med å sende gull ut av landet, lagde han voksformer av ringen, som han sendte til oss, deretter fant vi en familiebedrift i Fredrikstad som lagde de ferdige produktene som finnes i sølv, forgylt sølv og rent gull. Ringene har fått bein å gå på eller rettere sagt mange fingre å sitte på. Salget har gått over all forventning. Og her snakker vi om solide ringer som man brukte i middelalderen. Ringene er massive, sier Knutsen, som samtidig poengterer at inntektene av salget går til Stiftelsen Oseberg Vikingarv og deres mange aktiviteter og prosjekter.

– Hvor mye må man punge ut med for å få seg en kopi av middelalder-ringen?

– Sølvringen koster 700 kroner og den i forgylt sølv koster en 50-lapp mer, mens den som er av gull koster 7000 kroner. Men da skal man huske på at det er en massiv gullring, bare sånn at det er sagt, sier Knutsen.

150 ringer er blitt laget, og de går unna som varmt hvetebrød.

– Legg veien om Brygga i Tønsberg og Vikingkiosken helt i syd. Det kan man se ringen og selvfølgelig kjøpe ringen. Perfekt som gave til en god venn eller til deg selv, sier Knutsen med et stort smil.

espen@byavisatonsberg.no

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *