Sykepleierindeksen: – Får sosiale konsekvenser

23. januar, 2022

20:55

Ingen kommentar

Ifølge Eiendomsverdi/Eiendom Norge får en singel sykepleier nå kun finansiering til 1,7 prosent av de omsatte boligene i Oslo. NBBL anser tallene som urovekkende.

At sykepleierne og andre yrkesgrupper ikke lenger har råd til å bo i pressområder får både økonomiske, miljømessige og sosiale konsekvenser. Mobiliteten i arbeidsmarkedet svekkes. Mer pendling gir økte utslipp og ikke minst skaper ulik prisutvikling uønskede forskjeller, sier Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL.

14 alternative veier inn

Å sikre at folk bor godt i egen, eid bolig, er en viktig del av boligbyggelagenes samfunnsoppdrag, og desto viktigere i et marked der forskjellen mellom vinnerne og taperne er stor.

– Derfor tilbyr boligbyggelag over hele landet nå 14 ulike, alternative veier inn i eiemarkedet. Senest i desember lanserte boligbyggelaget Midt i Trøndelag en leie til eie-ordning for sine medlemmer. I dagens boligmarked blir dette redningen for mange med betjeningsevne, men uten nok egenkapital. Økt bruk av disse konseptene viser en sterk vilje blant boligbyggelagene til å være en del av løsningen, kommenterer Fredriksen.

Store regionale forskjeller

Selv om tallene fra enkelte byer skaper bekymring, ser det heldigvis ikke like mørkt ut over hele landet. I Bergen og Trondheim kan en singel sykepleier kjøpe om lag én av fire boliger. I byer som Kristiansand, Skien og Ålesund ligger andelen rundt 50 prosent.

– Dersom renten settes opp ytterligere får vi muligens en pustepause i prispresset. Da blir til gjengjeld renteutgiftene større, og renten svinger og er utenfor både vår og politikernes kontroll. Det vi kan gjøre noe med er å øke tilbudet av boliger og tempoet i boligbyggingen. Bygges det flere boliger vil det gi lavere boligpriser og mindre temperatur i budrundene. Analyser fra Housing Lab anslår at realboligprisene faller med 3,5 prosent (på lang sikt) dersom boligmassen øker med 1 prosent. Norske kommuner må derfor gjøre flere tomter byggeklare og i et høyere tempo for å unngå at vi som lenge har eid bolig trekker opp stigen etter oss, sier Fredriksen.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *