HÅNDVERKSTRADISJONER: Dette Kelim-inspirerte teppet fører meg seg nydelige farger perfekte for årstiden og den kommende høytiden, men vil også holde seg i trendbildet lenge. Foto: InHouse Group

Syv tips for et vinterklart hus

29. november, 2023

07:17

Ingen kommentar

Stopp trekken, fyr trygt i peisen og hold musene ute. Her er gode råd til norske huseiere nå som kulda kommer krypende.

Tekst: Ifi.no

Forhåpentligvis er du allerede i mål med mye av det som skal gjøres ute. Utekranen er stengt, hagemøblene er vasket og pakket inn et stykke bort fra husveggen, løv er raket fra plenen og de siste utbedringene på kledningen er fikset.

Innendørs er det også ting som bør gjøres før de kaldeste kuldegradene slår imot oss.

– Å klargjøre pipe og peis for en ny fyringssesong, og å se til at mus ikke kommer seg inn, er også en lur idé som kan spare deg for problemer. Det er flere ting vi kan gjøre for å få det mer lunt og godt inne, uten å skru opp temperaturen på panelovnene og øke strømforbruket. Noen tykke, gode gardiner foran vinduer og dører, myke tepper  på gulvet, hjelper mye, sier Chera Westman, teknisk rådgiver i IFI – informasjonskontoret for farge og interiør.

1. Hold kulda ute med gardiner

Vintergardiner er et begrep mange av den eldre garde kjenner til, men som kanskje har dødd litt bort det siste tiåret der gardiner rett og slett ikke var på moten. Tykke gardiner isolerer mot trekk. La de være lange, helt ned til gulvet, og velg deg gjerne fôrede gardiner – for de luner mest.

Heng gjerne tykke gardiner foran døråpninger og dører som trekker mye. På denne måten får du bedre kontroll over de ulike temperatursonene i hjemmet.

2. Finn frem flanellen

Nordmenn foretrekker, til mange andre nasjoners store forfjamselse, å sove med vinduet litt på gløtt. Det er noe med et kaldt soverom som er godt for nattesøvnen – til tross for at vi ikke liker å fryse. Flanell er en form for børstet bomull som skaper ekstra med luftlommer mot huden, og gjør at tekstilet oppfattes varmere.

Et sengeteppe, eller bare et godt pledd, i ull er også et godt triks for å skape et ekstra isolerende lag mot den deilige, kjølige soveromstemperaturen.

3. Gjør peisen klar

Sotfjernere og skorsteinsrens er gode produkter å skaffe seg, i tillegg til å vaske glassdørene på ovnen. Det mest effektive er å bruke et spesialmiddel, noe du får tak i hos for eksempel fargehandelen. Du får gjort mye med ordinære vaskemidler og litt innsats, men det er lov å gjøre jobben enklere.

– Hvis du fyrer med fuktig ved, eller ikke har godt nok trekk i pipa, kan den dannes et brannfarlig belegg av bek og tjære inne i pipa. I fjor brant det i flere enn 1700 piper i Norge. Den beste måten å unngå beksot i pipa er å kun fyre med tørr ved, og å ha riktig trekk i peisen. Men vil du være på den sikre siden, finnes enkle sotfjernere du selv kan bruke som reduserer mengden sot som klistrer seg til ildstedet, røykrøret og innsiden av pipeløpet, påpeker Westman.

4. Varm tærne med gulvteppe

Det er mye hyggeligere å stå opp om morgenen om du kan sette føttene på et oppvarmet gulv. Ikke alle er så heldige å ha gulvvarme på soverommet eller i stuen, og løsningen er et godt gulvteppe. Vegg-til-vegg tepper har begynt å komme tilbake i interiørbildet, gjerne som brukervennlige teppefliser, men tendensene er også klare for det som heter avpassede tepper:

Naturmaterialer, taktile teksturer, organiske former, optimistiske farger og håndverkstradisjoner. Vi får ikke nok tepper!

5. Jag vekk uønskede gjester

Selv om det tidvis frister med dørmatter med sarkastiske budskap, handler dette punktet mer om skadedyr som trekker inn om vinteren enn ubudne familiemedlemmer som kommer til jul.

Gnagere liker heller ikke kulde, og forsøker å finne varmere steder å overvintre. Det finnes klassiske musefeller, men også feller som går på strøm – og du får lydjagere og luktmidler som kan legges der skadedyr gjerne trekker inn for å gjøre huset eller hytta mindre fristende. Små gnagere er viktige for naturen, men kan også føre til store skader på eiendom.

6. Vær forberedt for dårlige forhold

Vinteren byr på tidvis tvilsomt kjøreføre. En gang iblant er det slik at det ikke frister – eller faktisk ikke er trygt – å sette seg i bilen og dra til butikken. Da er det greit å ha strø og salt til trappa, og antifrostmidler til avløp, og avløpsåpner, stående i skapet.

7. Beskytt gulvet med matter

Det er alltid mye fukt som kommer inn når det er bløtt ute, og det er viktig å ha et skikkelig soneforsvar i gangen. Ha en grov dørmatte utendørs som drar av det meste, og sørg for at dørmatten inne er tett under. Da blir ikke fukt liggende under dørmatta og skader gulvet ytterliggere.

– En dørmatte mye mer enn en hyggelig velkomsthilsen. Et godt system med dørmatter kan stoppe over 90 prosent av fukt og smuss som føler med skotøyet inn. Regnvann og slaps kan gjøre gulvet inne glatt og farlig å gå på. Dessuten sliter grus, sand og småstein på overflaten og kan gi stygge riper, hakk og sår. En investering i en dørmatte til ute og en til inne, kan derfor spare deg for både mye gulvvask og vedlikehold av gulvet, sier Westman avslutningsvis.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.