Foto: Werner Anderson

Tekstilbransjen har et akutt omstillingsbehov

24. mai, 2022

08:27

Ingen kommentar

Flere krav til produktdesign, økt vekt på kvalitet, levetid og forbud mot dumping av overskuddsklær er noen av nyvinningene når Svanemerket nå skjerper kravene til klær og andre tekstiler.

Tekstilbransjen er en nøkkelbransje for å løse problemene med klimaendringene, tap av natur og spredning av skadelige kjemikalier. Ifølge EU er tekstilindustrien den fjerde mest klima- og miljøbelastende sektoren. Behovet for å senke miljøbelastningen og bidra til en mer sirkulær økonomi der vi gjenbruker materialer i stedet for å bruke og kaste dem, er stort.

Bransje med akutt omstillingsbehov

– Svanemerket kommer nå med styrkede krav til tekstilprodusentene fordi omstillingsbehovet for bransjen er akutt. Både europeiske og norske myndigheter krever en mer bærekraftig og sirkulær produksjon. Nå er det viktig at bransjen tar utfordringen og bruker de virkemidlene som finnes for å gjøre endringsprosessen enklere, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket.

Forsterkede krav til produktdesign

– Flere og flere ønsker å ta gode miljøvalg, og det beste valget er selvsagt å redusere forbruket. Men også å gjøre de riktige valgene når du først skal handle. Vi skjerper nå kravene til produktdesign og produksjonsprosess på en måte som bidrar til å heve kvaliteten og legge til rette for sirkulær økonomi også når det gjelder klær og andre tekstiler, sier Anne-Grethe Henriksen, markeds- og kommunikasjonssjef i Svanemerket.

Først ute med krav mot mikroplast

En annen nyhet er at produsentene nå må måle hvor mye mikroplast som spres fra syntetiske tekstiler. Dette skal måles med en standardisert testmetode og vi oppfordrer til at resultatet meldes inn til et kompetent fagmiljø med sikte på å sette en grenseverdi etter hvert. Ifølge Ecotextile news er Svanemerket den første merkeordningen som stiller krav når det gjelder mikroplast.

Tekstilfibrene skal være økologiske, resirkulerte eller biobaserte

Bomull som blir brukt i svanemerkede klær skal være 100 prosent økologisk eller resirkulert. For arbeidsklær gjelder egne krav. Syntetiske fibre må enten være resirkulerte eller laget av fornybare råvarer.

I de reviderte kravene til Svanemerket blir det ikke tillatt å brenne eller dumpe klær som ikke har blitt solgt, og produsentene må dessuten melde fra til Svanemerket hva de gjør med overskuddsproduktene.

Arbeidsmiljø: Må oppfylle ILO-konvensjoner

Produksjonsstedene for svanemerkede tekstiler må overholde ILO (FNs internasjonale arbeidsorganisasjon) sine konvensjoner som blant annet forbyr tvangsarbeid, barnearbeid og diskriminering og som legger til rette for rimelig lønn og arbeidstid. Svanemerket drar for øvrig på kontrollbesøk til alle produksjonssteder, uansett hvor i verden de er.

Fakta om tekstilproduksjon og nordisk forbruk

  • Produksjon av klær og andre tekstiler er en av verdens største industrier
  • Tekstilproduksjonen fordoblet seg nesten mellom 2000 og 2015. Forbruket av klær og skotøy er forventet å øke med 63 % til 102 millioner tonn innen 2030.
  • EU mener at tekstilsektoren er den fjerde mest klima- og miljøbelastende vurdert ut fra et globalt livssyklusperspektiv. Tekstil er det forbruksområdet som har det tredje største forbruket av vann og arealer og er femte størst når det gjelder bruk av råmaterialer og klimagassutslipp.
  • Det brukes 2 459 ulike kjemikalier i tekstilproduksjon. 1 150 av dem er klassifisert som farlige, ifølge den svenske Kemikalieinspektionen
  • I gjennomsnitt kjøper hver nordiske borger 13–16 kilo nye tekstiler i året
    (Kilder: EUs tekstilstrategiEuropean Environment AgencyNordisk Ministerråd)

Svanemerkede klær og tekstiler må blant annet:

  • Bruke fibre som enten er økologiske, resirkulerte eller baserte på fornybare råvarer
  • Overholde FNs konvensjoner for arbeidsrettigheter (ILO)
  • Teste tekstilets kvalitet, blant annet krymping/strekking, fargeekthet og slitestyrke.
  • Oppfylle omfattende krav til alle kjemikalier som brukes i tekstilproduksjonen. Det er blant annet strenge krav til stoffer som er kreftfremkallende, eller som kan skade vår reproduksjonsevne eller arvemateriale. Det er også forbud mot flammehemmere, fluorstoffer og antibakterielle tilsetninger, nanopartikler inkludert.
  • Implementering av et minimum av BAT (best available technology) for effektiv bruk av vann og energi, eventuelt egenproduksjon av solenergi i tekstilproduksjonen.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *