Best i test

Test av grove rundstykker: Billigst også best

30. april, 2023

11:47

Ingen kommentar

De billigste rundstykkene er også de sunneste, viser Forbrukerrådets test. Dårligst ut kommer de dyreste alternativene.

Forbrukerrådet har testet 16 ulike typer halvstekte, grove rundstykker som selges hos de største dagligvarekjedene. Både frosne og vakuumpakkede alternativer er tatt med. Testresultatene viser store forskjeller på både sunnhet og pris.

I rangeringen har innhold av fiber og sammalt mel trukket opp. Innhold av sukker, mettet fett og salt har trukket ned. Mange halvstekte rundstykker har grovhetsprosent på 0, og er ikke tatt med, med unntak av en type som fremsto som grovere enn hva den egentlig var.

To rundstykker med 10 av 10 poeng

Av de 16 rundstykkene som er testet er det to som utmerker seg. Blant testens tapere risikerer du å ende opp med en grovhetsprosent på null og svært lite fiber. Best ut i testen kommer Coop Grove små baguetter og Baxt Grove baguetter. Begge har høy grovhetsprosent og høyt innhold av sammalt mel og fiber, samtidig som de er blant testens billigste.

Testens tapere er Grove alperundstykker fra United Bakeriers, Jacobs rundstykker med havre og Eldorado Flerkornbriks, som så å si er å regne som “loff.” Disse produktene har testens laveste innhold av sammalt mel og fiber. Flere av de som kommer dårligst ut, er også blant testens dyreste.

For vanskelig å velge grovt

I en spørreundersøkelse Forbrukerrådet har fått gjennomført, sier seks av ti at grovhet er det viktigste kriteriet når de kjøper brød. Dessverre er det ikke like enkelt å velge sunt når du står i butikken.

— Både emballasje og markedsføring gjør trolig at mange tror at de spiser sunnere enn de faktisk gjør. Som testen viser, er det langt fra alle rundstykkene som er så grove som de utgir deg for å være, sier Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet.

Det er også lite hjelp i «Brødskala’n, som blir benyttet på noen av de utvalgte produktene.

— Merkeordningen fremstiller alle bakevarer som grovere enn de faktisk er. Både grafikken og beregningsmetoden lurer oss til å tro at vi tar sunne valg. Det er rett og slett alt for vanskelig å vite hva vi faktisk kjøper, sier Instefjord.

Test av grove rundstykker, med fullstendig oversikt over produkter, begrunnelse og poengsum.

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av grove rundstykker som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, sukker, fiber, salt, grovhetsprosent og sammalt mel. Mye fiber og høy andel sammalt mel har trukket opp, mens innholdet av sukker, mettet fett og salt har trukket ned.

 

Coop Grove små baguetter (300 gram)

Pris: kr 40

10 av 10 poeng.

En av testens vinnere. Høy grovhetsprosent og bra innhold av sammalt mel og fiber.

Pris per stykk 11,9 kroner. Pris per kilo 40 kroner.

 

Baxt Grove baguetter (900 gram)

Pris: kr 58

10 av 10 poeng.

En av testens vinnere. Høy grovhetsprosent og bra innhold av sammalt mel og fiber.

Pris per stykk  51,9 kroner. Pris per kilo 58 kroner.

Eldorado Flerkornbriks (300 gram)

Pris: kr 73

1 av 10 poeng.

En av testens tapere. Grovhetsprosent på null, og inneholder bare finmalt mel. Lite fiber.

Pris per stykk 21,9 kroner. Pris per kilo 73 kroner.

Grove alpe rundstykker (480 gram)

Pris: kr 104

1 av 10 poeng.

En av testens tapere, og blant testens laveste på grovhetsskalaen. Ok innhold av fiber, men lite sammalt mel. Mer sukker, salt og mettet fett enn alle de andre typene.

Pris per stykk 49,9 kroner. Pris per kilo 104 kroner.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *