685005

Test av maskara: Rimelige alternativer på pallen

Rimelige maskaraer fra L’Oreal og Isadora er blant topp tre i testen vår, mens Max Factor får bunnotering på grunn av de skadelige kjemikaliene vi fant i produktet.

Vi har testet 17 ulike maskaraer for å finne ut hvilke som gir best resultat på vippene, hvilke som inneholder skadelige kjemikalier og hvilken av de som gir minst svinn.

Blant taperne får du dessverre skadelige stoffer på boks, og noen av produktene har dessuten så dårlig design at halvparten av maskaraen må kastes før du får brukt den opp.

Les heile testen her.

Testvinnerne

Isadoras Build-Up Mascara Extra Volume er vinneren av testen.

 

 

 

Testvinneren (til venstre) fra Isadora er god og relativ rimelig.

Den gir både et godt resultat på vippene og er relativ rimelig. L’Oreals Volume million lashes balm noir og Yves Saint Laurents Lash Clash Mascara er også gode kandidater, som får smilefjes i testen vår.

Alle disse tre gir et fint resultat som holder hele dagen, og får også smilefjes på ingredienser, fordi de ikke inneholder noen allergen eller mistenkt hormonforstyrrende stoffer.

I likhet med de fleste andre produktene vi har testet er de likevel ikke så gode på verken miljøpåvirkning til emballasjen eller på mengden av produktet som blir til svinn fordi emballasjen er for dårlig utformet.

Testens taper

 

Max Factors Divine Lashes er taperen i testen.

Dette er den eneste maskaraen som får laveste skår på både ingredienser, og dessuten i laboratorietesten av stoff som er forbudt å tilsette i kosmetikk, men som det likevel kan finnes spor av.

Maskaraen er tilsatt det hormonforstyrrende stoffet propylparaben og et allergen. I tillegg fant vi spor av arsen og nikkel i for store mengder i laboratorietesten. Derfor anbefaler vi at du styrer unna dette produktet.

På linje med de andre maskaraene får også Max Factors Divine Lashes lav skår på miljøpåvirkningen til emballasjen, og middels skår på svinn. Vi måtte kaste 22 prosent av sminken på grunn av utformingen på pakken.

Lite miljøvennleg emballasje og mykje svinn

Et gjennomgående funn i testen er at maskaraene skårer dårlig på vurderingen av hvor miljøvennlig emballasjen er, og på andelen svinn. Her har produsentene en lang vei å gå for å bli bedre, sier Elin Vestrum, seniorrådgiver og fagansvarlig for bærekraft i Forbrukerrådet.

Elin Vestrum i Forbrukerrådet.

— Det må være mulig å designe maskaraen bedre slik at du ikke ender opp med å kaste nesten halvparten av produktet i søpla, slik vi ser med enkelte maskaraer i testen. Det er lite bærekraftig – både for naturen og for lommeboka, sier hun, og legger til:

— På den positive siden er det mange som klarer å lage maskara uten verken allergener eller hormonforstyrrende stoffer. Når såpass mange klarer det, bør alle klare det, sier Vestrum.

Hun oppfordrer alle til å bruke sin forbrukermakt ved å velge bort maskaraene med skadelige stoffer.

Svanemerket kosmetikk

Forbrukerrådets generelle anbefaling er å kjøpe svanemerket kosmetikk. Dessverre fikk vi ikke med noen svanemerkede alternativ i testen vår, men det finnes noen få til salgs på det norske markedet.

Svanemerket stiller strenge krav til ingredienser, slik at du slipper både hormonforstyrrende stoffer og allergen dersom du velger svanemerket maskara neste gang sminkeveska trenger påfyll.

Svanen stiller også strenge miljøkrav til emballasjen, et behov som kommer tydelig fram i testen vår.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.