FLYTTET TIL USA: I fjor flyttet Simen Trolsrud (27) fra Tønsberg til USA. Det har blitt måneder som har blitt preget av korona-pandemi, et dramatisk presidentvalg og nå sist stormingen av Kongressen. Her sammen med sin amerikanske kone Alixandria Reiner (25).

Tett på begivenhetene i USA

2. august, 2021

15:18

Ingen kommentar

I august i fjor flyttet Simen Trolsrud (27) fra Tønsberg til USA. Det har blitt måneder som har blitt preget av korona-pandemi, et dramatisk presidentvalg og nå sist stormingen av Kongressen. Nå har han vært tilbake i gamlelandet en tur for å feire jul og nyttår, og har slått av en prat med Byavisa om både studiene i USA, men også om de dramatiske månedene som USA har vært igjennom.

ESPEN JØRGENSEN tekst

I to år var Trolsrud pastor i Tønsberg Adventistkirke.

– I august i fjor flyttet du fra Tønsberg til Oregon i USA, der du studerer i en liten by. Har det vært en stor omstilling?

– Det har vært litt omstilling. Jeg savner Tønsberg masse. Det er jo sant det de sier om at alt er større i USA, så noen ganger kan det være litt overveldende. Jeg savner også jobben min som pastor i adventistkirken og alle de gode menneskene der som jeg har blitt så glad i, sier han.

Vil hjelpe mennesker

Før vi snakker litt om all dramatikken i USA, fortell først litt om hva du studerer, og trives du med dine nye studier?

– Ja, jeg trives egentlig godt. Det eneste som er litt synd er at mye av studiene er via nettet nå for tiden, men jeg håper det endrer seg snart, slik at jeg lettere kan bli kjent med folk. Jeg studerer en master i «Ministry and leadership», det gjør jeg hovedsakelig for å kunne bli en enda bedre pastor når vi kommer tilbake. Jeg håper å lære masse om Bibelen og om hvordan jeg kan hjelpe mennesker med de vanskelighetene de måtte støte på i livet, sier han engasjert.

Føler seg trygg

Hvordan er det å bo i et USA som fremstår for oss veldig delt etter valget? Er det klare skillelinjer mellom folk, eller kan man snakke sammen om politikk uten å ryke i tottene på hverandre?

– Det er mange som spør meg om det, men det er egentlig ikke noe jeg merker så mye til. Men når sant skal sies så har jeg ikke møtt så veldig mange dette halvåret heller, på grunn av korona-krisen. I tillegg er nok skillet både veldig geografisk og demografisk. Jeg bor utenfor Portland som er en veldig liberal by, som da vil si stort sett demokratiske velgere, sier han.

– Du har vært mer i USA enn de fleste, da din kone er amerikaner. Føler du at det fremdeles er trygt å bo i USA, eller har stemningen endret seg markant?

– Jeg opplever det som trygt. USA er både det tredje største og tredje mest folkerike landet i verden. Og siden det er historisk sett et relativt nytt land sammensatt av ulike grupper, så er det ikke et lett land å styre eller endre. I tillegg så gjør dette at hvis noe skjer langt unna der man bor, så blir det litt distansert. Norge er jo mitt hjemland, så jeg føler meg hakket tryggere i Norge, men det man ser på nyhetene fra USA er ikke noe som påvirker meg direkte, sier han.

I USA: Simen Troldsrud og hans amerikanske kone Alixandria Reiner ved et naturskjønt sted i USA.

Skuffet og flaue

Nylig har vi sett dramatiske bilder fra Kongressen i Washington D.C. Det må fare mange tanker gjennom hodet ditt?

– Det var veldig ekkelt å se, og jeg ble både sint og trist. Jeg håper og tror at det er spikeren i kista og at ting går oppover heretter. Det kan være at det å synke så dypt og oppleve så mye dramatikk kan sette i gang en real jobb som både fører folk sammen og bygger landet, sier Trolsrud.

– Hva tenker din kone og hennes familie som bor i California? Er de bekymret eller tror de det går bedre etter hvert, og at nasjonen vil finne sammen igjen?

– USA har alltid vært ett splittet folk, så utfordringene er ikke nye nå. De er naturligvis både skuffet, lei seg og flaue over slik ting er nå. Det er trist når noen ødelegger for alle. Amerikanere er generelt sett ett utrolig hyggelig og velmenende folk, ulikt noe annet land jeg har vært i. De alle fleste er så genuint gode og snille mennesker, derfor smerter det når ting nå er som de er, sier han engasjert.

Savner Tønsberg

Litt tilbake til Tønsberg. Hva er det du savner mest med vår gamle by?

– Ja, jeg savner jo Tønsberg masse. Det er en spesielt koselig by. Jeg er jo egentlig fra Mjøndalen, men Tønsberg vil alltid ha en stor plass i hjertet mitt. Jeg savner å gå opp på Slottsfjellet, bade på Ringshaug, spise is på Brygga og hilse på folk på Torvet, sier han smilende.

For to dager siden landet han trygt på amerikansk jord igjen.

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *