Vi ser nærmere på et fint og vinterlig bilde av Vestfold Flatbrødfabrikk på Barkåker tatt vinteren 1954. Korni flatbrød er kanskje et av de mest ikoniske hverdagsproduktene i norske husholdninger og fabrikken var en hjørnesteinsbedrift på Barkåker.
ESPEN JØRGENSEN tekst
Det var den driftige gründeren Nils Halvorsen fra Telemark som tok initiativet til en moderne flatbrødfabrikk. Halvorsen arbeidet på 1890-tallet som reparatør på Skiens Cellulosefabrikk. Han lot seg inspirere av cellulosemaskinenes prosessuelle teknikk med å forandre flytende tremasse til tørkede celluloseflak, og det var slik fikk han ideen om å utvikle en maskin for baking av flatbrød.
Fikk gode skussmål
Men det skulle vise seg å ta lang tid før drømmen om å overføre tremassemaskinens prinsipp til bakverk ble til virkelighet. Forsøkene gikk gradvis via halvautomatiske løsninger som han brukte til å bygge opp en flatbrødfabrikk i Ramnes. Denne fabrikken fikk gode skussmål for sine produkter og følgelig ble et godt kundegrunnlag skapt.
I 1918 gikk gründeren fra Telemark til innkjøp av en gård ved Barkåker, og der lot han bygge en fabrikk hvor han installerte egenproduserte maskiner for baking av flatbrød. Fabrikken ble en stor suksess med en rekke anerkjente produkter laget av havre, hvete og rug. Men det var imidlertid hans sønner Harald og Olaf Nordheim som i 1946 klekket ut ideen til produktet Korni, som ble fabrikkens desidert mest kjente produkt og en storselger som nesten enhver norsk husholdning med respekt for seg selv, hadde i skapet. Hva var brun lapskaus uten Korni flatbrød? Og mange husker vel også at man kunne knekke opp Korni og lage flatbrødsoll med blant annet melk og sukker. Godt for matleie guttunger som trengte litt energi innimellom slagene (egen erfaring).
Uansett, Korni ble et en stor salgssuksess både her til lands og på eksportmarkedet, og det var spesielt i norskamerikanske områder i Midtvesten som tok produktet fra Barkåker til sine hjerter. To år senere skiftet fabrikken likegodt navnet sitt til nettopp Korni.
Tre helautomatiske produksjonslinjer
Opp gjennom årene ble fabrikken utvidet flere ganger, og i 1959 kunne man skilte med hele 6000 kvm gulvflate i fabrikken som blant annet ga plass til tre helautomatiske produksjonslinjer. Etter hvert kom Kavli som man hadde samarbeidet med i mange år inn på eiersiden. Dette var i 1984.
Etter hvert ble lønnsomheten mindre, og i 2013 var det dessverre kroken på døra for industrieventyret på Barkåker, som tok slutt etter nesten 100 år. Produktet Korni lever videre, men blir nå produsert i Tyskland.