Foto: Lars Åge Kamfjord, Wikimedia

Tilfluktsrom – glemt allerede?

19. oktober, 2023

08:25

Ingen kommentar

Da familien vår flyttet til Vestskogen for noen få år siden, registrerte vi, på en av våre ‘bli kjent’- vandringer rundt i området, et skilt merket «Tilfluktsrom» med pil mot skolen. Noe tilfluktsrom fant vi ikke, tross flere besøk rundt skole og barnehage. Nå skal Vestskogen gamle skole rives. Får vi et nytt tilfluktsrom?

Tekst: Sven W. Kristiansen, Nøtterøy Pensjonistforening

En dag fant vi likevel en utvendig kjellertrapp, full av løv, bildekk, fotballer og greiner og med gittergjerde rundt nedgangen. På veggen over en rusten bombedør skimtet vi er lite skilt med TILFLUKTSROM.

I forbindelse med invasjonen i Ukraina merket vi vel alle at noe endret seg, også her hos oss. Spørsmålene om tilfluktsrom/bomberom i Færder kommune florerte i aviser og på nett. Kommunen og DSB beroliget befolkningen med at det er flere tilfluktsrom, både på Nøtterøy og Tjøme. Beskrivelse av hvor rommene er og hvor mange det er plass til, hvis det skulle bli behov, ble formidlet i mediene. Etter hvert som tiden gikk og krigen i våre nærområder utviklet seg, fikk vi i vårt hjørne av verden, et mindre oppmerksomt forhold til de daglige reportasjene fra krigens voldsomme herjinger. Spørsmålene om tilfluktsrom stilnet av falt ut av debatten. Det er kanskje sånn vi mennesker er innrettet.

Jeg la ut et bilde på en FB-side for området og spurte om dette var nedgangen til tilfluktsrommet for vårt. Det ble bekreftet, men snart var det noen som gjenkjente inngangspartiet til en tidligere ungdomsklubb som ble kalt «Guffen». Dermed var spørsmålet om tilfluktsrom penset av sporet og over til den tidligere ungdomsklubben. Ingen grunn til å kritisere noen for denne avsporingen, men det forundrer meg at et seriøst spørsmål om tilfluktsrom i nærområdet ikke hadde noen interesse.

I disse dager er skolebygningene under rivning. Selv har jeg fundert på hvor smart det er å rive disse bygningene i stedet for å restaurere. Er det råflott i en tid der fine ord som kildesortering, gjenbruk, bærekraft og økende kommunalt økonomisk trykk svirrer rundt fra de øverste myndigheter til mannen i gata? For all del, jeg har ingen kunnskap til å kunne vurdere dette, men vi ser tendensen til ‘bruk og kast’ på alle nivåer i samfunnet. Det er du og jeg som får lov til å betale for holdningen om at ‘det er billigere å rive og bygge nytt enn å restaurere’. Håper noen kan stå opp og gå god for denne påstanden.

Så kort tilbake til tilfluktsrommet. Hva skjer med dette i forbindelse med det som nå skal gjenoppstå som en ny, stor og flott barnehage. Er nytt tilfluktsrom planlagt i byggeprosessen?

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *