TINE sender tilbake over 31 millioner kroner til melkebøndene i Vestfold og Telemark

17. februar, 2022

16:50

Ingen kommentar

I Vestfold og Telemark deler 140 melkeprodusenter 31 millioner kroner tilbakebetalt fra TINEs overskudd for 2021. Bøndene i Vestfold og Telemark tar hver ut 222 000 kroner i snitt fra samvirkets overskudd.

Styret i TINE har valgt å ta kraftfulle grep for å avhjelpe melkebøndenes krevende økonomiske situasjon.

— Nødvendige kroner til rett tid som viser styrken i samvirket og samtidig er det mulig grunnet fornuftig og solid økonomisk styring over mange år, konstaterer melkebonde og styreleder i TINE Marit Haugen.

TINE eies i samvirke av nesten 9 000 melkebønder over hele landet. Til sammen får melkebønder som leverer melken sin til TINE utbetalt over 1,4 milliarder kroner av årets overskudd på 1,7 milliarder kroner.

Stor verdiskapning fra bøndene i Vestfold og Telemark

I Vestfold og Telemark sysselsetter TINE-bøndenes melkeproduksjon i tillegg 140 årsverk på meieriene på Haukeli og Sem. I tillegg kjøper TINE tjenester hos lokale underleverandører i regionen som i sum skaper 170 ekstra årsverk i regionen.

Samfunnsøkonomisk Analyse har beregnet den samlede sysselsettingseffekten av næringskjeden for TINE-melka i Vestfold og Telemark til 700 årsverk.

Eies av bøndene, styres av bøndene

Med en etterbetaling på 98 øre per liter melk levert, eller i overkant av 200 000 kroner totalt i snitt per TINE-bonde, er dette den høyeste etterbetalingen i TINEs historie.

TINEs bønder velger selv sitt eget styre, gjennom demokratiske prosesser utgått fra produsentlag med melkebønder over hele landet. For å bidra til den pressede økonomiske situasjonen til mange av TINEs eiere har styret valgt å øke etterbetalingene fra 2021 med over 300 millioner kroner.

— Jeg vet jeg snakker på vegne av hele organisasjonen når jeg sier at det er dette som er motivasjonen vår. Når vi ser på hva dette resultatet betyr for bonde og lokalsamfunn og de enorme ringvirkningene eierne våre har på landet vårt, så er dette selve beviset på hva som skiller TINE fra konkurrentene og hva vi egentlig jobber for, sier konsernsjef Gunnar Hovland.

Mindre overskudd – mer utbytte

Driftsresultatet for TINE Gruppa ble 1 725 millioner kroner, 50 millioner kroner svakere enn 2020. Salgsinntektene på 24,045 milliarder kroner var en reduksjon på 0,1 prosent sammenlignet med fjoråret.

—Det er et meget solid resultat for oss, tett på rekordåret i 2020, til tross for økte kostnader og en nedadgående kurve mot slutten av året. Nå må vi brette opp ermene og fortsette inn i mer krevende tider. Sammen skaper vi et levende Norge sier vi, det beskriver samfunnsoppdraget vårt, avslutter Hovland.

Faktaboks: Disse verdiene skaper TINE-melka nasjonalt

Totalt fotavtrykk hele næringskjeden: 22,6 mrd kr.
Totalt sysselsatte i hele næringskjeden: 25 890 årsverk
Så mye fikk bøndene igjen fra TINEs overskudd: 1,4 milliarder kr.
Så mye utgjør etterbetalingen i snitt pr. bonde: 201 500 kroner
Antall melkeprodusenter (foretak): 6997

Faktaboks: Disse verdiene skaper TINE-melka i Vestfold og Telemark

Totalt fotavtrykk hele næringskjeden: 620 millioner kroner
Totalt sysselsatte i hele næringskjeden: 700 årsverk
Så mye fikk bøndene i fylkene igjen fra TINEs overskudd: 31 millioner kroner
Så mye utgjør etterbetalingen i snitt: 222 000 kroner
Antall melkeprodusenter (foretak): 140

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.