TINE tester dronetransport

TINE har i vinter testet ut dronetransport av melkeprøver fra Haltdalen ved Røros til laboratoriet ved meieriet på Heimdal. I fremtiden kan det kanskje også bli dronetransport av melk hjem til deg.

Prosjektleder og leder for teknologilaben i TINE, Eirik Åsheim, er engasjert når han snakker om den første testflygningen som ble gjennomført 13.desember i fjor. I første omgang er det altså melkeprøver, som ved dronetransport kan skje både raskere og hyppigere, men innovasjonsprosjektet åpner for ytterligere muligheter i framtiden.

-Kanskje kan vi fly melken direkte hjem til deg på hytta i juleferien? Eller at droner kan hente melk hos bonden når veiene er utilgjengelige. Eller levere varer oftere til steder som ikke er så lett tilgjengelig med bil. TINE har ambisiøse bærekraftmål og er opptatt av å redusere utslipp. Vi har tro på at droner kan bidra til dette, sier Åsheim.

Luftfartsekspertise

Med i prosjektet har TINE droneleverandøren Aviant, det statlige luftfartsselskapet Avinor – og Sintef. Det mangler med andre ord ikke verken teknologi- eller luftfartskompetanse i prosjektet.

-Det var naturlig for å samarbeide med Aviant, fordi de allerede jobber tett med St. Olavs hospital i Trondheim, der det flys inn blodprøver fra Røros. Og Avinor representerer jo Norges fremste kompetansemiljø på luftfart og er i tett kontakt med miljøer som jobber med autonome – eller kall det gjerne selvflygende droner og fly. Sintef har på sin side spilt en viktig rolle i å koble oss til forskjellige teknologimiljøer, legger Åsheim til.

Han og resten av prosjektgruppen har nå tatt med seg verdifull erfaring i forhold til hva kreves for å fly melkeprøver med droner og hva som kreves for å fly droner generelt.

-Melkeprøver må holdes 0-4 grader under hele transporten og ikke utsettes for altfor mye risting. Er det mulig med droner? I tillegg vil vi lære hva som må til for at vi kan begynne å frakte større ting med droner i fremtiden. Det blir en spennende del av evalueringen etter flygningen, sier Åsheim.

-Med på å videreutvikle luftfarten

Luftfartsselskapet Avinor er en entusiastisk samarbeidspartner, og mener at TINEs prosjekt er med på å bane vei for framtiden.

-Avinor synes det er spennende å kunne bidra inn i et innovasjonsprosjekt som dette. Slike prosjekter er viktige for at vi skal kunne videreutvikle ubemannet luftfart, våre tilbud og tjenester i tråd med det behovet som nå kommer, sier deltaker i Avinors droneprogram, Ellen Weidemann.

Se testflygningen her

Share:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Ja, jeg vil være medskribent i BY

Fyll ut skjemaet under med ditt virkelige navn og den e-postadressen du sjekker oftest. Du kan ikke skrive anonymt. Alle artikler vil være underlagt moderasjon redaksjonelle regler.
Når du har mottatt e-post med innloggingsdetaljer, kan du gå på Næringsportalens forside og klikk skriv innlegg.

Ved debattinnlegg og kommentarer til publiserte artikler, ber vi om at man holder en sivilisert tone. Personangrep er ikke tillatt. Publisering av andres bilder er ikke tillatt uten godkjenning, og alle som er avbildet må ha gitt sin tillatelse. Barn må ha foresattes tillatelse.

BY tar ikke ansvar for lagring av tekst og bilder.