To av tre nordmenn ønsker å innføre sunnere vaner i år

23. januar, 2022

20:55

Ingen kommentar

I en helt ny landsrepresentativ undersøkelse om hvilke endringer folk ønsker å foreta i år, var det så mange som to av tre nordmenn som har ambisjon om å innføre sunnere vaner. Dette er godt nytt for folkehelsen, det er nemlig aldri for sent å begynne med gode vaner.

januar har vi ofte tid og motivasjon til å ta tak i hverdagsvanene – og uvanene våre. Det går mot lysere tider, og det er fortsatt mange muligheter til å forbedre helsen frem mot sommeren.

I en ny undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) svarer hele 65 % at de ønsker enten å trene mer, gå ned i vekt, spise og drikke sunnere, slutte å røyke, slutte å snuse eller drikke mindre alkohol.

For ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen i Melk.no er dette optimistiske nyheter for en kommende vår med forhåpentligvis færre koronarestriksjoner og mer aktivitet:

– At såpass mange ønsker seg en sunnere levemåte i år må være godt nytt for folkehelsen. Det er lenge igjen til neste årsskifte, og enten det er januar eller juni er det aldri for sent å begynne med gode vaner, sier ernæringsrådgiveren.

Start med små grep

Å begynne med en god vane kan for mange være enklere enn å slutte med en dårlig. For kostholdets del er det mange gode vaner man kan starte med allerede i dag.

– De aller fleste klarer å gjøre noen grep for å bedre helsen. Legg lista lavt for å komme i gang, og husk at små grep kan gjøre store forskjeller. Start med å bestemme deg for å gjøre minst ett sunnere valg hver dag, sier Glemminge Arnesen.

Fra helsemyndighetene blir vi anbefalt å spise helt vanlige matvarer som frukt, grønt, magre meieriprodukter, grove kornprodukter, noe kjøtt og fisk. Med disse matvarene legger du et godt grunnlag for et sunt kosthold, uten strenge kurer eller spesialprodukter.

3 sunne kostholdsvaner å starte med

  1. Velg grovere kornprodukter. Se etter brødskalaen, og velg brødvarer med mer fiber som gjør deg mettere og som er godt for fordøyelsen.
  2. Velg grønnere mat. Vi bør spise frukt og grønnsaker så ofte som mulig, helst til hvert måltid. Start med alltid å ha frukt og grønt tilgjengelig, så spiser du mer!
  3. Velg magrere meieriprodukter. Det er lurt å velge f.eks. lettmelk og skummet melk, cottage cheese, kvarg og magre oste- og yoghurttyper. Disse inneholder mindre fett, men er gode kilder til næringsstoffer som kalsium, proteiner, jod og B-vitaminer. Vi blir anbefalt av helsemyndighetene å spise 3 porsjoner om dagen.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *