TOK GREP: Lavt blodsukker, allergi, konstant sulten, astma og snorking preget tidligere Camilla Yong Bratteli (40) sin hverdag. Men hennes historie viser at det går an å ta grep om sin egen helse.

Tok grep om sin helse

3. august, 2021

09:12

Ingen kommentar

Lavt blodsukker, allergi, konstant sulten, astma og snorking preget Camilla Yong Bratteli (40) sin hverdag helt fra hun var ei lita jente. Men hennes historie viser at det går an å ta grep om sin egen helse.

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

I senere tid fikk Camilla diagnosene polycystisk ovariesyndrom (PCOS), noe som ofte er forbundet med ufrivillig barnløshet og metabolsk syndrom som gir en rekke plager. Hun skjønte ikke hvorfor hun hadde disse utfordringene som til slutt gav henne slitsomme utfordringer hver eneste dag, – til tross for at hun trente flere ganger i uken og spiste slik hun hadde lært.

–Jeg ble ikke kvitt plagene før jeg i en alder av over 30 år bestemte meg for å ta utdannelse innen kosthold og ernæring og derfra kom i lære av andre tilnærmingsmetoder til kroppen enn det jeg tidligere hadde lært, sier hun.

Viktig med stabilt blodsukker

Camilla er mamma til to premature barn og har sett viktigheten av å la barna få en bra start på livet hvor ernæring og kosthold er noe hun har fokusert på. Hun er utdannet sosionom, har en bachelor i idrett og ernæring, er treningsinstruktør gjennom flere år og har en brennende interesse for å hjelpe mennesker til en bedre helse og hverdag.

–Jeg fant endelig et kosthold som ga meg et stabilt blodsukker gjennom hele dagen, noe som igjen resulterte i et helt nytt liv. Jeg ble så lykkelig da jeg forstod at jeg ikke var alene om å ha alle disse plagene som ingen hadde svar på. Hverdagen min endret seg etter bare få dager, bare på grunn av noe så enkelt som å få stabilt blodsukker, men likevel skulle det gå enda noen år før jeg virkelig forstod hvor viktig det er å ha et godt næringsopptak i cellene for å få en optimal helse, sier hun engasjert.

Kan utgjøre en enorm forskjell

Etter å ha jobbet som kostholdsveileder gjennom flere år og veileder i ulike metoder, og dermed hatt mye kundeerfaring, vet hun at det å leve med vondter, plager og utfordringer er sammensatt.

– Ernæring og kosthold er ikke svaret på alt, men det kan utgjøre en enorm forskjell likevel- og kostholdet vårt er noe vi har muligheten til å påvirke selv. Noen ganger alene, andre ganger kan det være godt og trygt med noen som kan veilede og følge opp.

Jeg pleier å si: Det vi får i oss, eller fraværet av det vi ikke får i oss- vil påvirke oss enten vi tror på det eller ikke, sier hun.

–Jeg møter utrolig mange fantastiske mennesker som forteller meg at de har flere utfordringer som går ut over hverdagslivet og noen ganger også livskvaliteten. Og slik skal vi jo ikke ha det. Vi er skapt til å ha det godt, det er ikke normalt å gå rundt med vondter og plager, sier hun.

Kosthold er ferskvare

Bratteli synes samtidig at det er viktig å minne om at kosthold i likhet med trening, er ferskvare.

– Det finnes ikke en quickfix, men det finnes smarte og enklere muligheter for å få det bedre. Ikke snarveier. Det å roe ned, bruke tiden, kjenne etter er viktige momenter når man ønsker å endre noe. Husk at det har tatt kroppen din X antall år å komme dit den er i dag. Da er det ikke bare et «tastetrykk» unna å bli frisk som en fisk, sier hun med et smil.

– Omega 3 er viktig

Omega 3 fettsyrer er noe du synes er essensielt for kroppen?

–Alle mine erfaringer har tatt meg til dit jeg er i dag. Egenerfaring, faglig erfaring og kundeerfaring. Jeg jobber med det vi kaller testbasert ernæring. Flere og flere ønsker å se resultater svart på hvitt i tillegg til å selvfølgelig kjenne det på kroppen. Det kan jeg nå endelig tilby mine kunder, samtidig som jeg har personlig oppfølging og en dialog gjennom flere måneder om gangen til de som ønsker og trenger det.

Folk flest er kjent med omega 3. Nordmenn har i alle år blitt fortalt at dette er noe vi alle bør få i oss, helt fra vi er i mors mage til vi ikke er på jorden mer. Og det er flere livsviktige grunner til dette. Kroppen kan ikke produsere disse essensielle fettsyrene selv. Det er noe vi trenger hver dag og de fleste trenger å ta tilskudd av det, men det kan vi altså måle, både før og etter bruk av oljer, dersom du er i tvil om kroppen din har nok. Det finnes flere tilskudd der ute, men hvordan kan du vite at det du betaler for fungerer godt nok? Omega 3 oljer kan lett harskne dersom de ikke er bra nok beskyttet av blant annet gode doser med antioksidanter. Finn et kvalitetsprodukt, ta riktige doser tilpasset din kropp. Et lite barn skal ikke ha like mye som en ungdom eller et voksent menneske. Et gammelt menneske trenger kanskje mer enn en tilsynelatende frisk voksen. Det er skrevet mye om viktigheten av omega 3 og vitamin D i disse koronatider. Det er viktig at folk tar vare på helsen sin, sier hun engasjert.

Hun har for øvrig sin egen Instagram-konto som heter positivtfordeg.com og en Facebook-side (Positivt for deg).

Brenner for sitt arbeid

Hva liker en personlig ernæringsveileder å holde på med i fritiden?

–Jeg hørte en gang et ord jeg falt så pladask for, fordi det resonnerte så godt med meg. Jeg er en multipassionate entrepreneur. Jeg får jobbe med det jeg brenner for, på flere ulike arenaer. Jeg elsker å gjøre det som gir meg ekte glede og det som kan gi andre verdi. Da trenger jeg knapt «fritid». Du vet, når du elsker det du gjør, da kan du holde på dagen lang. Jeg er så utrolig heldig som også driver firmaet Lekeuniverset, hvor jeg og min samboer tilbyr unike aktivitetsmøbler til barn, barnehager og andre. Barn er skapt for bevegelse og det å se gleden i barnas (og de voksnes) øyne når barna leker og samtidig får utfordret og utviklet seg er magisk, sier hun med et stort smil.

Glad i Tønsberg

Du kommer opprinnelig fra Stavanger. Hvor lenge har du bodd i Tønsberg, og hva er det beste ved Tønsberg?

–Ja, det stemmer, jeg er fra Sola kommune, nærmere bestemt Grannes, Harfsfjord.

Jeg har bodd i Tønsberg siden sommeren 2002. Da startet jeg på Idrett grunnfag på Eik. Det beste med Tønsberg? Uten tvil menneskene! Ellers hadde jeg aldri blitt! Og været- mer stabilt enn i Stavanger, og vi er tre i husstanden med astma, så da er det definitivt bedre å være her. Og dialekten? Må jeg nevne den? Barna mine prater selvfølgelig østlandsk, men jeg får ofte spørsmål om de prater stavangersk, kun basert på at jeg er derfra. Men det gjør de altså ikke, sier hun leende.

espen@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *