Tom Waits til Tønsberg

1. februar, 2022

11:06

Ingen kommentar

Torsdag 17. februar kommer Tom Waits til Tønsberg og Færder bibliotek. Ikke i egen person, riktignok, men representert ved bandet Tog te by’n, som tolker Tom Waits på norsk.

Etter at Operaen i Bjørvika i Oslo takket nei til legendariske Tom Waits i 2008, er det lite trolig at han noen gang kommer til å besøke Norge igjen. Torsdag 17. februar kan du likevel høre sangene hans i Tønsberg. Da kommer Tog te by’n til biblioteket, og de synger på norsk.

– Tom Waits er en av de virkelig store låtskriverne i vår tid, sier Olav Gohli, som synger og spiller gitar.

Olav er notoddingen som har gjort tønsbergmann av seg og har bodd her i 30 år. Han har spilt i band som Laber Bris, Notodden Bluesband og Jærnverket, alle med utspring i hjembyen. Med seg har han sønnen Jostein på trommer. Bassisten Ståle Amundsen er ekte tjømling og tredjemann i Tog te by’n, som er solid forankret i Tønsberg og Færder.

Sangene til Tom Waits befolkes av alminnelige mennesker og noen litt spesielle. Her fins rastløse landstrykere og togloffere, forventningsfulle ungdommer, middelaldrende kjærestepar og gammel livsvisdom. Dette er ikke bare sanger om skeive og skakke personer i miljøer utafor hovedstrømmen. Selvfølgelig handler det også om kjærligheten. Den man håper å finne, den som ikke fins, den man ser glimt av, den som er rusten og den som ikke er der lenger.

– Vi er fans av Tom Waits, og jeg har lenge hatt lyst til å synge noen av sangene hans på norsk, sier Olav Gohli. – Mennesker og steder er også lagt til et norsk miljø, og jeg synes de kommer nærmere oss på den måten. Likevel er det umiskjennelig Tom Waits’ verden vi er inne i, en verden av blues, jazz, rock og rennesteinspoesi.

Tog te by’n består av Olav Gohli, som synger og spiller elektrisk og akustisk gitar, Ståle Amundsen på kontrabass og Jostein Gohli på trommer. Tekstene er gjendiktet til norsk ved Harald Kjærheim.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *