Det tar ikke mange timene fra bønnene er høstet fra jordet til produsenten Kjetil Dale ved Tjølling til de er fryst hos Findus. Dermed er næringsinnholdet nærmest intakt innen vi serverer dem til middag.
BENTE WEMUNDSTAD tekst og foto
Maskinen som høster bønnene får med seg et to og en halv meter bredt belte, og dermed fylles «bønnetanken» raskt opp og må tømmes over i en container som står og venter. Fulle containere blir hentet av trailere og kjørt til Findus i Tønsberg som et ledd i en godt smurt produksjonskjede.
I Tjølling har produsenten 250 mål med bønner som skal høstes, og deretter flyttes høstemaskinen nordover til nye produsenter – helt til Sande i Holmestrand kommune.
God sesong
–Det er vi som bestemmer når produsenten skal så, slik at vi har kontroll på mengden vi får inn på fabrikken vår i Tønsberg, sier Hans Gunnar Gravningen, råvaresjef ved Findus i Tønsberg.
For såing av bønner låner Findus ut en såmaskin til produsenten, og det er også de som kommer med høstemaskinen. Produsentens jobb består i å gjøre avlingen så bra som mulig, og i 2021 har forholdene vært svært gode.
–Man frykter sopp og for mye vann. Særlig bønner er sårbare for for mye vann, sier Gravningen.
Bønner er mer krevende å dyrke enn for eksempel erter, fordi det er radproduksjon og mer ugressbekjempelse.
1.500 tonn
I alt er det ni bønneprodusenter i Vestfold som er tilknyttet Findus, og til sammen har de drøyt 1.600 mål med jord avsatt til denne produksjonen. Det tar i underkant av tre uker å høste alle 1.500 tonnene med bønner som blant annet skal finne veien til de posene vi kjenner så godt fra frysedisken. Bønner blir, ifølge råvaresjefen, stadig mer populært.
–En del av produksjonen går også til storhusholdning som hoteller og lignende, men før det blir grønnsakene renset ved fabrikken før de fryses, sier Gravningen.
–Akkurat nå er det den travleste tiden på fabrikken, og vi kjører tre skift som renser og fryser grønnsakene.
I fryselagrene kan grønnsakene ligge et år uten å forringes før de fornyes med ny avling.
Milliarder av erter
3.500 tonn av årets erter er ferdig høstet, og ankommet fabrikken. Erter må fryses innen tre timer etter at ertene er høstet.
–Når man tenker på at det er rundt tre millioner erter per tonn, blir det et svimlende høyt antall erter fra jordene i Vestfold, sier Gravningen.
Et kjapt regnestykke viser at det er 10.500.000.000 erter – hvor mange av dem finner veien til din middagstallerken?
Grønnsaker i kø
Etter at bønnene er ferdig høstet, står potetene og gulrøttene for tur. Deretter følger pastinakk, kålrot, sellerirot og hodekål slag i slag, og rosenkålen kan høstes helt til etter at frosten har kommet. Mye av grønnsakene går i poser med grønnsaksblandinger, og noe fryses for seg. 60 produsenter, flere av dem i Vestfold, dyrker poteter til pommes frites, potetbåter og andre varianter.
Det meste av grønnsakene vokser i Vestfolds gavmilde jord, men noe hentes også fra Toten, Stange og Kongsvinger-områdene.