Pinnekjøtt-produksjon Nortura Sogndal. Foto: Pål Engh

Tonnevis med julemat på vei ut fra Nortura

5. desember, 2022

19:41

Ingen kommentar

Produksjonen av julemat ble påbegynt allerede i mars og nå er maten på full fart ut i markedet. Nortura har produsert mange tusen tonn julemat til årets jul, av disse mer enn 5.500 tonn ribbe og 2500 tonn pinnekjøtt.

Mat er en viktig del av den norske juletradisjonen og mye av julematen er basert på råvarer av kjøtt, slik det har vært i generasjoner. Nortura er Norges største produsent av kjøtt og egg og en stor leverandør av norsk julemat hvert eneste år.

– Julen er en av våre største sesonger, og akkurat nå er det mye julemat på vei ut til butikker, restauranter, hotell, offentlige institusjoner og lagre. Tilbakemeldingene vi får fra storkjøkken og dagligvare er at nordmenn i år skal spise om lag 5.500 tonn ribbe og 2500 tonn pinnekjøtt. Vi har jobbet intenst over tid for å forberede dette og er stolt over å være en bidragsyter i alle de hyggelige stundene julematen skaper, sier Anne Marit Panengstuen, konsernsjef i Nortura.

Nortura beregner at julemat-sesongen starter i begynnelsen av november og er på høyden i ukene 47-51, med en sterk oppgang i etterspørselen fra restaurantmarkedet. Årets prognoser tilsier likevel et lavere volum enn i fjor fordi grensene nå er åpne og flere husstander opplever en trangere økonomisk situasjon.

Pinnekjøtt og ribbe fra hele landet

Nortura har produksjonsanlegg over hele landet og årets julemat er hentet fra alle landsdeler.

Tønsberg, Forus, Steinkjer og Målselv er viktige produsenter av ribbe- og svineråstoff mens Sogndal, Tynset og Gol er viktige for årets pinnekjøttpoduksjon. I Sogndal begynte de produksjonen allerede i mars. Fulle skift på dagtid og perioder med ekstravakter har gått med enkelte steder for å få maten ferdig til jul

– Bare på Sogndal vil jeg anslå at vi bruker om lag 870 tonn råvare bare i år, noe som gir 550 tonn ferdig pinnekjøtt og pinnekjøtt av lammebog. Vi begynner produksjonen i mars og sender de siste forpakningene fra oss i november, sier fungerende fabrikksjef ved Nortura Sogndal, Unn Sjøthun Uglane.

240 tonn håndlaget sylte

En av de aller viktige ingrediensene på julebordet er sylte, og på Norturas påleggsfabrikk i Sarpsborg lager de sylta med tradisjonelle former – håndlaget på gamlemåten. I år er det produsert 240 tonn med sylte. I tillegg lager anlegget også syltelabber, juleskinke, ribberull, lammerull og okserull.

På Rudshøgda, midt i Prøysen-land, er det medisterprodukter som utgjør hovedproduksjonen av julemat og i ukene før jul har det vært en produksjonstakt på om lag 2.450 kg i timen.

Likevel er det ribba som troner øverst på ønskelista i de fleste julehjem, og årets Gilderibbe kommer fra alle landsdeler. Tønsberg er Norturas hovedanlegg for svineråstoff og står alene for hundrevis av tonn med ribbe. I tillegg tilvirkes det ribber på Forus i Stavanger, Steinkjer og i Målselv.

– Vi produserer både ribbe og pinnekjøtt av nordnorske råvarer i Målselv. Dessuten produserer vi nordnorsk lammerull og sylte i små skala, sier fabrikksjef Arne Viggo Nesvold ved Nortura Målselv.

Fra Nortura Tønsberg kommer det også mange hundre tonn med ulike typer julepølser og juleposteier. Nortura pakker egg på anleggene i Rakkestad og Heimdal, og kalkun på Nortura Hærland i Østfold.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.