Tønsberg-bok om nazi-medaljer

19. januar, 2021

13:40

Ingen kommentar

Denne artikkelen ble publisert i Byavisa Tønsberg i 2005.

Fersk ut av pressene kommer ei ny bok med et tema for spesielt interesserte: «Norske krigsfrivillige på tysk side – utmerkelser». En av de to forfatterne sitter i Tønsberg, i sin egen militæreffektbutikk: Derek M. Schei.

ELSE MARIE HØST tekst og foto

Det er så en tenker at Dereks Militaria burde være midt i blinken for et sånt TV-program med ekstrem opprydding. Den lille butikken i Øvre Langgate er så stappfull av militære og maritime effekter, reklameplakater, møbler og bilder at katongene med de tusen eksemplarer av boka «Norske frivillige på tysk side. Utmerkelser» tar det som er igjen av både oversikt og gulvplass.

 

MYE SMASKENS: Historikere og samlere er veldig interessert i boka Derek Schei har utgitt sammen med Geir Brenden.

– Men bøkene er nok snart utsolgt, de har gått bra unna på de få dagene siden de kom fra trykkeriet, reklamerer Derek Schei. Han står for presentasjonen av tyske ordener, medaljer og hedersmerker tildelt, som det heter, norske frivillige i tysk tjeneste – og hvem det var som fikk dem – mens Geir Brenden bidrar med bilder fra sin store samling.

– Så dette er folk interessert i? spør vi der mellom våpen og uniformer og et helt skap med disse utmerkelsene.

– Det er jo helst samlere, og dem har vi mange av. Og boka har både historikere og museer bestilt. Bare noe sånt som at 35 nordmenn fikk Jernkorset av 1. klasse… Det er ikke laget en slik oversikt her i landet tidligere. Og jeg har samlet på disse utmerkelsene i 15 år, samlet og samlet, så nå er det veldig gøy å lage noe ut av det.

Dyre saker

Ellers har han vært samler, 39-åringen, siden han var bare guttungen. Da gikk det på mynter:

– Jeg var med i numismatikerforeningen, og på et møte kom Georg Marthinsen – du vet han med veskebutikken – og viste den store samlingen han hadde av disse tyske utmerkelsene. De var så blanke og fine og forseggjorte, så myntsamleren ble interessert. Og her er både et historisk og økonomisk aspekt, det er veldig høye priser på disse varene. Og uniformene! En komplett SS-uniform kan komme opp i 100.000 kroner . . .

– Det tør du si høyt?

IKKE BARE TYSK: Derek Schei har også en pen samling russiske ordener.

– Jeg har ingen av det slaget selv, da – men ellers er det jo både alarmer og vindusgittere her.

– Det største utvalget

Tre utstillingsdukker av det maskuline slaget står langs en vegg (dekket av en svær stabilisatorvinge fra et bombefly) – den ene er en norsk fenrik fra 1934, en annen har ikke annet på seg foreløpig enn snipp og sløyfe og skal vel kanskje utstyres med gallaantrekk.

– Og den tredje, sier Derek og finner frem en sort jakke med rød/gule nazisymboler. – Den tredje står og venter på en hirduniform.

Ellers kan han tilby et godt utvalg av uniformsjakker av forskjellige slag – en av de norske er over hundre år gammel og meget velbevart. Og til salgs, den også:

– Det er helst samlere og museer som kjøper. Og NRK. Nå sist til et Brennpunkt-program omkring mai 1945 – og til NRK Drama har jeg solgt en norsk gallauniform. Det er jo ikke så mange som har spesialisert seg på dette. Jeg har nok det største utvalget her i landet.

Stoff nok til flere bøker

Og utvalget er supplert med tyske warnung-oppslag og gamle norske reklameplakater, fotografier, grafikk og noen malerier. Og et lite bilde i rund ramme av kong Olav, passende plassert på veggen i avdelingen for maritime gjenstander. Ikke minst fra hvalfangertiden.

Og mer vanlige varer i moden alder er det også en del av, sånn innimellom:

– Jeg kan endel om det. Jobbet hos Ulving i ni år, med taksering og auksjonskataloger. Det kom godt med da jeg begynte med egen butikk, For ti år siden nå.

Og han ser ut til å trives riktig så bra der mellom blytunge maskingevær og en dominerende tysk bombekaster – og noe såpass merkelig som oppbevaringsbokser for granater og en stabel svære kanonvognhjul. De tar like stor gulvplass som bokkartongene og er nettopp medbragt fra Estland:

– Der er jeg ofte. Min kone er derfra – og det er mye interessant å finne der. Akkurat nå er jeg forresten spesielt interessert i SS-uniformseffekter. Det er det vår neste bok skal presentere.

Og bredt og fengende er tydeligvis dette spesielle temaet. For Derek Schei lover en ny bok hvert år en god tid fremover.

red@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *