EPSON scanner image

Tønsberg er appelsinbrusens hjemby

Tønsberg er på mange måter appelsinbrusens hjemby her til lands. Det var her busen Solo først ble produsert. Vi ser nærmere på noen annonser fra 1950-tallet, som reklamerte for noen av produktene til Tønsberg Bryggeri den gangen.

ESPEN JØRGENSEN tekst

Tønsberg Bryggeri med sin Solo brus og Sunrose-produkter var trolig Norges hovedleverandør av appelsinbaserte produkter på 50-tallet. De tre annonsene retter fokuset på Solo, appelsinsaften La Sunrose og Sunrose Appelsinmarmelade.

Den flotte annonsen for Solo er fra 1954, og slagordet er «I dansens hete». En stimulans for humøret – en fryd for strupen, er også en del av annonseteksten. Fargerik og artig annonse for et av Tønsberg Bryggeri sine salgssuksesser.

TØRST?: «Så drikker De iskald herlig Sunrose appelsinsaft» er slagordet for annonsen til nevnte produkt, som også ble produsert her i Tønsberg. Også denne annonsen skriver seg fra 1954.

Appelsinbrusen Solo ble lansert i 1934 på grunnlag av en svensk oppskrift og først produsert av Tønsberg Bryggeri. Varemerket ble i 1940 overtatt av Nora Fabrikker og ble det første riksdekkende varemerke for leskedrikk i Norge, men produksjonen fortsatte på lokale mineralvannfabrikker.

«Tørst? Så drikker De iskald herlig Sunrose appelsinsaft» er slagordet for annonsen til nevnte produkt, som også ble produsert her i Tønsberg. Også denne annonsen skriver seg fra 1954. En flott señorita med et saftglass i hånden setter stemningen. Kanskje skulle illustrasjonen forestille en «Hawaii-dame?». Mange sjøfolk fra sjøfartsbyen Tønsberg hadde sikkert vært innom solfylte og tropiske Hawaii på sine seilinger over verdenshavene.

EPSON scanner image

Appelsinmarmelade ble også laget i lokalene til Tønsberg Bryggeri. Også denne annonsen er fra 1954. Alle annonsene sto på trykk i bladet Alle Kvinners Blad, tidligere illustrert ukeblad som ble utgitt mellom 1937 og 1978. I bladets storhetstid i 1950-årene ble det trykket i dyptrykk i tre farger. Opplaget var 1950 oppe i over 275 000, og bladet var med dette landets nest største ukeblad (bare Norsk Ukeblad var større).

Tre artige annonser som viser at Tønsberg en gang i tiden var ledende når det gjelder appelsinprodukter.

espen@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til «+» saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *