FOTBALLFEBER: Interessen for lokalfotballen øker i takt med Eik Tønsbergs imponerende resultater. Bildet er fra da tilskuerne nesten fylte opp Tønsberg Gressbane tidligere i år. Med sine 5600 plasser er den størst i PostNord. Foto: Eik Tønsberg

Toppfotball på Tønsberg Gressbane?

3. juni, 2024

20:32

Ingen kommentar

Tekst: Bendik Berntsen

Er vi tilbake? Er vi på vei?

Vi drar tilbake i tid. Mer nøyaktig 20 år.

2004.

Året da Tønsberg sist hadde et fotballag i nivået under Eliteserien: Obos.

Vi må nesten dobbelt så langt tilbake i tid – nærmere bestemt nesten 40 år – for å finne den gylne tiden da Tønsberg hadde et lag i den høyeste divisjonen.

1985.

Etter tre år på øverste nivå, havnet Eik på en sisteplass med ti poeng etter de 22 spilte kampene. Dét på tross av storspillere som Geir “Bolla” Johansen og Nick Sandberg, som i dag sitter i klubbens styre.

De prestisjefulle medaljene er mangelvare nummer én i Norges eldste by, og vi må enda lengre tilbake i tiden for å finne de innsamlede.

1960 og 1961.

Sølv- og bronsemedaljen er for lengst blitt nedstøvet, og har på mange måter blitt selve symbolet på fotballeventyret (som manglet en god slutt) i Tønsberg.

Byen som ligger på tiendeplass over Norges største byer. Byen med laget som plasserer seg på en fattig 32. plass på maratontabellen.

Det er historien.

Optimist

Tønsbergs varme vårsol ser ut til å pulsere i takt med fotballgleden i havnebyen; vannet glitrer som kunstgresset på Gressbanen og godværet gjenspeiler lagets prestasjoner.

Og det lovende Eik Tønsberg-mannskapet har hørt optimisten Jahn Teigens “Heia Eik!” fra 1983.

“Ingen lag som skremmer, alle skal vi slå”.

Lagets kaptein, Anders Nygaard, omformulerte det til:

– Vi har vist at vi kan slå hvem som helst, ingen grunn til at det ikke skal fortsette.

Storebror en drøy halvtime sørover, Sandefjord, ble slått ut av fjorårets cup. Onkelen en snau time nordover, Strømsgodset, ble imidlertid hakket verre i den andre og neste runden.

Men “Vi prøver igjen og igjen”.

Og det er liten tvil om at komiker Einar Tørnquists uttalelse: “Fotballoptimismen i Tønsberg bunner i realisme”, stemmer.

“Heia Eik!”.

The sky is the limit

Kjetil Kristoffersen tok roret over Eik Tønsberg-skuta før 2022-sesongen.

Før det hadde han ikke vært trener på 16 år.

Han hadde jobbet med mange store profiler, blant annet gjennom hans Publicom. Én av de er selveste Neil Armstrong, den første mannen på månen. Dette gjenspeilte hans ønske for Eik Tønsberg og byen som helhet da han presenterte prosjektet.

Den første sesongen endte på fjerdeplass i Norsk Tipping.

Den andre på førsteplass, og med dét rett opp til PostNord.

Og raketten ser ikke ut til å stoppe med det første.

Trener < manager

Etter to tidligere perioder som trener på Tønsberg Gressbane, tre om en regner med perioden som spiller, ser Kristoffersen ut til å ha plukket opp den røde tråden som går igjen hos de fleste suksessfulle trenere.

Eller er manager det riktige ordet?

Den frittalende og fargerike veteranen tar nemlig “man-management” til den reneste definisjonen av begrepet.

«Jeg skal bygge dere noe så jævlig», var de første ordene som kom ut av mannen uten filter, da han for første gang presenterte seg for spillergruppen på Hotel Klubben. Spillergruppen han har holdt nogenlunde lik. Spillergruppen som til tider får den hvite trøya til å se ut som den legendariske drakta fra den spanske hovedstaten. Spillergruppen som ser ut til å ville ofre både høyre og venstre bein for deres karismatiske manager.

Manageren som får “litt utenom det vanlige” til å bli en utvannet beskrivelse.

5-3-2

Taktikktavla i den suksessultne garderoben står i stil med mannen som setter den opp.

Brikkene, eller spillerne, plasseres ut over miniatyrbanen på en uortodoks dog genial måte. I forsvar parkeres hele Eik Tønsberg-bussen foran mål, der “mann til mann” brukes bokstavelig. Og omstillingen skjer eksemplarisk raskt når de får tak i kula. 89 mål i fjor taler for seg selv.

Fra tall til ord; stilen er et friskt pust i den varme vårsola, men krever mye av mannskapet som igjen og igjen viser seg kapable.

De 28 spillerne i troppen leverer varene der det gjelder som mest: utpå matta. Og for å ikke gjøre dette til en bok, trekker jeg frem én av de.

Mannen det blir vanskelig å finne superlativer for, da han får en til å lure på om det er den gang da eller hver gang når han scorer. Mannen med 36 mål på 28 kamper i fjor. Mannen som fortsetter å høyne også i høyere divisjon i år. Julius Myrbakk – nummer ni. I utførlig Haaland-stil skyter 23-åringen Eik Tønsberg-raketten videre opp i ligasystemet.

Som nyopprykkede kjemper de nå i toppen i PostNord. Jeg gjentar: som nyopprykkede.

Tønsbergs fort

FK Eik Tønsberg 871 ble stiftet som en sammenslåing av FK Tønsberg og Eik i 2020. Klubben ligger i skrivende like bak gamle storheter som Start, Aalesund og Mjøndalen. Klubber som har hele fire seriegull samt fem NM-gull til sammen. Sett bort i fra at de befinner seg i ligaen over, da. Men det er mye som tyder på at det kan bli Obos-fotball på Tønsberg Gressbane allerede i 2025.

– Eik Tønsberg er et utrolig godt lag som nok er i Obos snart, mener Flint-trener Shaun Constable.

Briten fortsetter:

– “Massive respect!”, om hans forhold til Kristoffersen og arbeidet de gjør på Tønsberg Gressbane.

Banen som har blitt et fort der motstandere drar hjem tomhendte.

På hjemmebane har Kristoffersens mannskap nemlig tapt kun én kamp. Vi må tilbake til 18. april 2022, da Pors dro fra Eik med tre poeng.

Fortet som får Slottsfjellet til å virke smått har nå en rekke uten tap på hele 30 kamper. Fint driv, blir derfor en beskrivelse i fet skrift om FKET-skuta.

“Alle forutsetninger”

Siden Eiks fall har fotballen i Tønsberg vært på alle sine lepper, i hvert fall lokalt. Alle har sine meninger, og alle setter spørsmålstegn ved det samme.

“Hvorfor har ikke Tønsberg, byen med alle forutsetninger for et godt fotballag, et godt fotballag?”.

Ser vi både opp- og nedover til våre større slektninger, får de økonomisk hjelp av sponsorer som samsvarer med deres gode plasseringer i ligasystemet. Henholdsvis Jotun og Sparebank Øst er bare noen av sponsorene som gjør at klubbene kan investere i det som kanskje betyr mest for en fotballklubbs suksess i toppdivisjonene: gode fotballspillere.

Og det er nettopp dit skuta til Kristoffersen har satt kursen:

– Vi vil i første omgang prøve å etablere oss i PostNord for så å gå for opprykk til Obos, forteller han før han konstaterer at det langsiktige målet selvfølgelig er å spille i øverste divisjon.

De svarte og hvite er i ferd med å male byen gull. Og for å ramme det hele inn; nå gjelder det for fotballfamilien, næringslivet og Tønsberg som sådan, å ta opp malerkosten og bidra til å lage et topplag i byen.

“Nå er vi tilbake, vi er på vei”.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *