Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, inviterer klasser over hele landet til å være med i konkurransen om å vinne skoleboller til siste skoledag. Foto: BRODOGKORN.NO

Torunn vil dele ut skolebrød til hele landet

24. mai, 2022

08:17

Ingen kommentar

På skolebrødets dag 17. juni vil daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn dele ut skolebrød til skoleklasser i hele landet. Nå trenger hun hjelp til å finne ut hvem som skal få dem.

Det er lov til å kose seg litt ekstra etter et langt skoleår. I anledning skolebrødets dag kan din klasse vinne skoleboller til siste fredag før sommerferien. I fjor vant hele 11 klasser, en fra hvert fylke i Norge, av nærmere 400 påmeldte klasser.

– Bakerier over hele landet vil markere skolebrødets dag fredag 17. juni. Opplysningskontoret for brød og korn etablerte denne smakfulle merkedagen i 2017 som har blitt en årlig tradisjon siste fredag før sommerferien, sier Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn.

Nominer din klasse til å vinne boller

Fortell hvorfor akkurat din klasse skal vinne, samt navn, skole, fylke og antall elever i klassen til post@brodogkorn.no før 1. juni 2022, og vær med i trekningen.

– I fjor vant noen grunnet sin interesse for mat og helse i klassen, fordi de hadde holdt ut i brakkeskoler i påvente av ny skole, eller for imponerende tålmodighet gjennom pandemien. Vi er veldig spent på å lese begrunnelsene i år. Det er mange dyktige skolelever og klasser der ute, sier Torunn.

Populær klassiker med lokale varianter

Den fine hvetebollen med deilig eggekrem og søt melisglasur går under mange navn landet over. Skolebrød, skolebolle, purke, 12-øres, ola-bolle med mer. Det er en enormt populær klassiker, spesielt blant skoleelever.

– Det finnes noen regler for hva et skolebrød er. Det er søte hveteboller med eggekrem og melisglasur, dyppet i kokosmasse. Men det er også mange lokale varianter. Hvordan man spiser bollen er også individuelt. Vår undersøkelse viser at 50% spiser skolebrød som en vanlig bolle, mens 47% spiser seg rundt og sparer det gule til slutt. De siste gomler faktisk kokosen på toppen først. Alle har et eget forhold til det utrolig populære skolebrødet, forteller Torunn, og oppfordrer lærerne til å lage en morsom og fin avslutning på skoleåret for elevene.

Hvis du ikke skulle vinne? Bak skoleboller til klassen selv, enten sammen i mat og helse, eller som en hyggelig overraskelse til resten.

Her er Opplysningskontoret for brød og korn sin beste oppskrift på saftige skolebrød

Bolledeig
150 g smør
1 kg hvetemel
135 g sukker
2 ts malt kardemomme
6 dl melk
1 pk gjær

Vaniljekrem
2 ½ dl matfløte
2 ½ dl helmelk
75 g sukker
4 eggeplommer
Frø fra 1 vaniljestang
35 g maisstivelse

Melisglasur og kokosmasse til pynt

Slik gjør du

  1. Del smøret opp i små terninger og legg på en tallerken slik at det blir romtemperert.
  2. Ha mel, sukker, kardemomme og melk i en bakebolle. Smuldre i gjæren. Elt deigen godt for hånd eller 5-8 minutter på lav hastighet i kjøkkenmaskin.Tilsett smøret når deigen er nesten ferdig, og elt til du har en fin og jevn deig.
  3. Dekk bollen med plast, og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 40 minutter.
  4. Vaniljekrem: Lag den mens deigen hever. Ha fløte, melk, sukker og frø fra en vaniljestang i en kjele og varm opp til kokepunktet. Ha eggene i en bolle og visp dem lett sammen. Tilsett maisennamelet og rør ut. Hell blandingen i den varme fløte-melken. Rør godt til klumpefri røre og sett til avkjøling. Eller bruk ferdig vaniljekrem.
  5. Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i 24 like store emner og trill runde boller. Sett bollene på en stekeplate dekket med bakepapir og trykk dem litt ned på midten.
  6. Dekk bollene med et klede, og la dem etterheve til dobbelt størrelse, ca. 20-30 minutter.
  7. Legg 1 stor spiseskje med vaniljekrem på hver bolle.
  8. Stek skolebrødene midt i ovnen ved 200 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.
  9. Når de er blitt kalde, smør med melisglasur og dypp dem i en skål med kokos.

Se også oppskrifter på

Glutenfrie skolebrød

Veganske skolebrød

Miniskolebrød

Kjempeskolebrød

Fargerike skolebrød

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *