NÆRMERE FAMILIEN: Sobia, Aliza og Ali Rana flytter snart til Oslo-området for å komme nærmere familien. – Storfamilien er veldig viktig, sier Ali.

Tredagers dobbeltbryllup

12. mai, 2022

19:33

Ingen kommentar

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Tønsberg i 2007.

Mohammad Ali Rana (25) og Sobia Gull Rana (21) på Kaldnes har giftet seg både i Norge og i Pakistan. 

Tekst og foto: ELENE JORDET MARTINSEN

Selv er Mohammad Ali Rana både født og oppvokst i Norge. Han tilbrakte barneårene på Træleborg skole før familien flyttet til Husvik. Det var faren hans som i 1974 valgte å komme til Norge, og Alis mor reiste etter i 1981.

– Alle norsk-pakistanere kom til Norge for å jobbe, tjene penger og hjelpe familien. Idag begynner norsk-pakistansk ungdom fortest mulig med utdannelsen for å komme raskt ut i jobb og prøver å velge yrker som gir gode jobbmuligheter. Jeg vet ikke helt hvorfor det er sånn, sier Ali. 

Likevel har han en teori om at mindre fest, moro og russetid er en medvirkende årsak, samtidig som å være veldig målrettet. 

Semiarrangert ekteskap

I flere år bodde Ali i England. Der tok han mastergrad i IT og jobbet et år i nyhetsbyrået Reuters. Nå er arbeidsplassen på Jarlsø i firmaet Webon, som ifølge Ali, er blant Norges fremste på netthandel. Der er han teamleder i kundeserviceavdelingen. 

– Det går ut på å yte best mulig service for kundene, gjennom delegering og prioritering av oppgaver, sier han.  

Kona Sobia Gull Rana går på norskopplæringen. Ali og Sobia møttes i Pakistan, og Ali liker å kalle ekteskapet deres ”semiarrangert” fordi de begge ønsket at familien skulle være en del av det. 

– Vi møttes før vi ble gift og ble forlovet ganske raskt. Da jeg var i England holdt vi kontakten over mail og telefon. Etter et år ble vi gift både i Pakistan og i Norge, sier Ali. 

Han forteller at bryllup i Pakistan er som en julefeiring og starter med arrangementer måneder i forveien. Selve bryllupsfesten går over tre dager. 

Skal ta utdannelse

Sammen har Ali og Sobia datteren Aliza (19 mnd.). Familien bor i en leilighet på Kaldnes Brygge. 

– Det er veldig sentralt og passet for kona mi som går på norskopplæringen, sier Ali. 

Sobia kom til et snøfylt Norge i april 2004 og syntes landet var veldig annerledes, spesielt med tanke på været.

– Det regner mye, sier hun, men Ali mener hun bør være glad hun ikke bor på vestlandet.

Sobia har fullført videregående skole i Pakistan og kunne tenke seg å ta mer utdannelse når hun er ferdig med norskkurset. Legesekretær er et av yrkene paret har snakket litt om.

– Broren min studerer medisin, så han har påvirket henne litt, sier Ali. 

Trenger andre forbilder

Selv prøver Ali å være litt samfunnsengasjert. Han skriver mye om integrering i Tønsbergs Blad. 

– Det handler om å leve sammen og skape forståelse for hverandre. Integrering er en toveisprosess med tilpasning hos begge parter, sier Ali. 

Han synes det er ekstremt å skulle gi slipp på alt fra sin egen kultur. Selv har han valgt å ta med seg det beste fra kulturen i Pakistan og i Norge. Likevel er han muslim og forteller at islam er en komplett livsstil. 

– Det kommer til å være en viktig del når vi oppdrar Aliza, men jeg tror også hun blir enda mer norsk enn oss. Det er bare bonus å ha forskjellige kulturer, sier Ali. 

Han er ikke helt fornøyd med måten muslimer er framstilt på i media. 

– I dag er det dessverre kun det negative et fåtall muslimer gjør som blir kjennetegnet til islam. Det er uheldig og gir et dårlig inntrykk, sier han.

Han kunne for eksempel ønske seg portrettintervjuer med norsk-pakistanere som gjør noe positivt, og nevner Farrukh Chaudry, professor og vinner av Anders Jahres pris for medisinsk forskning, som eksempel.

– Det bør ikke bare skrives om A- og B-gjengen, det burde presenteres andre forbilder, sier han. 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.