UFO: Slapp av, det er bare PCen til Jøran Segerstrøm (15) som er modifisert litte grann.

Trendy med PC-styling

18. januar, 2021

10:35

Ingen kommentar

Denne artikkelen ble publisert i Byavisa Tønsberg i 2005.

Data-modding er en ny og sterk voksende ungdomskultur, der målet er å ha sitt eget spesielle design på PCen. Man bygger PCen etter eget ønske for gjøre den personlig og særegen.

TRI D. NGUYEN tekst og foto

– Så hva er meningen med modding?

– Hva er meningen med å ha en fancy mobiltelefon, en tøff moped, eller fine klær? svarer Åsmund Dyrseth kontant. Han er produktsjef i Norges eneste PC-styling-butikk, som ligger på Kilen. Det finnes tre andre norske butikker på nettet, i tillegg til en drøss utenlandske selvfølgelig. Men nå er det altså mulig å gå og kjøpe deler, dingser og belysningsartikler som kan festes på PCen. Butikken har for eksempel en stor og lang hylle reservert for bare lyseffekter. Dessuten tilbyr butikken en egen mekkebenk som kunder kan bruke til å skru sin egen PC på. Jo da, det lukter litt eksos og revehale her.

Data-party

Jøran Segerstrøm (15) har skjønt det. Han skal he en PC med kul og unik utseende. Det koster skjorta, men Jøran jobber ved siden av skolen for å få råd til grønne og røde neonlys inne i PCen. Og selvfølgelig har boksen hans også vindu og blå vifter med UV-lys, slik at det lyser opp i rommet.

– Jeg er mye på såkalte data-party, og da er det kjekt å ha en kul PC som folk legger merke til, sier Jøran.

Han har holdt på med PC i kun tre måneder, men bygger de gjerne selv fra bånd av. Et naturtalent med andre ord.

Data-modding er altså dataverdens svar på å mekke bil, style den. Gjøre den estetisk vakker å se på. For alle er vel enige om at den grå-hvite boksen som alle hjem, for ikke å si absolutt alle unge, har stående i rommet, ikke er særlig vakker å se på. Noen vil at PCen skal se bra ut i dagslys, andre liker at den skal lyse opp som en ufo i stummende mørke. Og alt bygges deretter og det handler om å være kulest på gata. Jenter vil også style PCen sin, men de gjør det på en annen måte enn guttene, sier Dyrseth.

Hekkspoiler

– Det startet som en subkultur i Norge for 5 år siden, men har etter hvert blitt mer og mer populært også blant ikke-nerdene. Vi ser stadig nye fjes innom butikken vår, sier Dyrseth.

– Å feste på en neongrønn kjølevifte opplyst av uv-lampe er som å sette på en hekkspoiler på Granadaen. Nye kabler kan sammenlignes med nye felger, sier butikksjef og PC-entusiast John Olav Holte. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene med andre ord.

FERARRI rød: det er ikke bare Ferarri som skal lakkes røde. Åsmund Dyrseth følger med når John Olav Holte lakkerer.

Dyrseth var en av de aller første som fikk seg PC i Norge. Det var i 1983. Over tjue år senere er det ikke rart mannen lever og ånder for PCen.

– Vi startet PC-bedrift allerede i 1991. Etter hvert fikk vi et ønske om å starte noe nytt, og det tok oss en lunsjpause å utforme ideen til dette konseptet. Resultatet ble en hybrid mellom en hobby- og nyttebutikk. Nå har vi holdt på med PC-styling-butikken i åtte måneder, og det har allerede tatt over hovedomsetningen i bedriften vår, sier han.

Turbo på PCen

– Flere ungdommer er mer opptatt av PCen sin enn av biler og mopeder. De bruker rett og slett mer tid på å style denne boksen, til stor glede for foreldrene. Motor er jo mer risikofylt, sier Holte.

Både Holte og Dyrseth fortsetter å sammenligne PCverdenen med motorverdenen.

Har du ikke råd til turbointercooler til bilen din? Så kjøp en vannavkjøler med kapasitet på 2,5 liter til PCen din da vel.

red@byavisatonsberg.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.