Tyvene stjeler dyrere sykler om vinteren

8. februar, 2022

11:07

Ingen kommentar

Jobbsykler og elsykler er spesielt utsatt for tyveri i vintermånedene, viser ferske tall.

desember og januar har forsikringsselskapet If alene mottatt melding om 86 stjålne sykler. Gjennomsnittlig erstatning har ligget på henholdsvis 13 300 kroner og 11 900 kroner for de to månedene. Det er mye mer enn ellers i året.

– Om vinteren er det en høyere andel kostbare sykler ute på gater og veier. Når det er kaldt og vinden biter, møter du ihuga jobbsyklister med piggdekk og avanserte, kostbare sykler. Elsykler er også populære å bruke – og rappe – vinterstid, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Gjennom året er gjennomsnittlig erstatningssum ved sykkeltyveri rett over 8000 kroner fra forsikringsselskapene, viser tall fra Finans Norge.

Tyvene elsker elsykler

Dyre sykler er ettertraktet hos tyvene. Nå er nesten hver fjerde sykkel som blir meldt stjålet til If en elsykkel.

– Salget av elsykler i Norge har nærmest eksplodert, og det finnes dermed mange nye elsykler der ute med høy verdi, sier Clementz.

De siste fem-seks årene har antallet sykkeltyverier i vintermånedene mer enn doblet seg. Men denne vinteren ligger det foreløpig an til en viss nedgang, viser en gjennomgang If har gjort av egne tall.

Glatt for syklister og tyver

– Forrige vinter fikk If inn 203 sykkeltyverier i de tre vintermånedene, mens vi ennå ikke har passert 100 denne vinteren. Vi vet ikke helt sikkert hvorfor, men tror nedgangen kan ha noe å gjøre med været og føreforholdene i vinter. Det har vært glatt mange steder, og føret kan ha gjort vintersykling mindre aktuelt for andre enn de mest hardbarkede vintersyklistene, sier Clementz.

– Folk flest trenger ikke en sykkelforsikring utover dekningen på innboforsikringen. Forsikringsselskapene har de siste årene oppgradert maksbeløpene sine for sykkeltyveri betraktelig, og hos If ligger dette beløpet nå på 40 000 kroner, sier Sigmund Clementz.

10 tips mot sykkeltyveri

  1. Velg en solid lås det vil ta lang tid å bryte opp. Pris og kvalitet henger som regel sammen.
  2. Lås sykkelen med to ulike låssystemer, da trenger sykkeltyven ulike verktøy.
  3. Fest sykkelen i noe solid og fastmontert.
  4. Sett helst fra deg sykkelen der det er mange folk hele tiden, da er den mer ubehagelig å stjele.
  5. Parker sykkelen der det er opplyst. Mørke portrom er en sykkeltyvs ønskedrøm.
  6. Ta vare på kvitteringen, skriv opp rammenummeret på sykkelen og oppbevar det på et trygt sted. Registrer gjerne sykkelen i et sykkelregister.
  7. Husk å ta av ekstrautstyr som sykkelcomputer før du forlater sykkelen. Ta med batteriet til elsykkelen når du parkerer.
  8. Tar du av setet på sykkelen, gjør du den mindre attraktiv. Noen demonterer også forhjulet når de setter fra seg sykkelen.
  9. Et tips for de virkelig vågale og dedikerte: Gjør sykkelen litt stygg ved å male eller lakke på den.
  10. Når den ikke er i bruk, trives sykkelen best i en låst garasje eller bod.

Kilde: Forsikringsselskapet If

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.