VANSKELIG: Marit Hobbesland Holm håper at det kommer en egen arbeidsformidling for ungdom. Hun følte seg utnyttet og ga derfor opp jobben med å gå med reklame.

Ungdomskafé med svar på alt

31. januar, 2021

09:07

Ingen kommentar

En kombinasjon av internettkafé, arbeidsformidling for de yngste og informasjonssenter der ungdom kan få svar på det meste. Dette kan bli en realitet i Tønsberg.

SILJE E. MOSSESTAD og MALIN FORSMO tekst

TRI D. NGUYEN foto

Hvis politikerne legger godviljen til kan ungdommen i Tønsberg få sitt eget «kinderegg», med tre tilbud på ett og samme sted. Dermed slipper de å løpe fra kontor til kontor for å finne svar på det de måtte lure på.

Arbeidsformidling

I dag kan det være vanskelig for ungdom under 16 år å få seg jobb i Tønsberg. Noen er heldige og har en ekstrajobb ved siden av skolen. Slike jobber kommer gjerne gjennom familie og venner.

– Ungdommer har mye de lurer på. Også når det gjelder jobb, rettigheter og lønn. Under ungdomskonferansen på Oseberg sist uke kom forslaget om å etablere en egen arbeidsformidling for ungdom opp, forteller Liv Tøgersen ved Ungdomskontoret.

Hun synes det er en god idé å kombinere internettkafé med et informasjonssenter og en form for arbeidsformidling.

23 kroner i timen

En av deltakerne på ungdomskonferansen som var med på å drøfte dette forslaget var Marit Hobbesland Holm (14).

– Det hadde helt klart vært en stor fordel med en egen arbeidsformidling for ungdom, sier Marit. Hun tror mange jevnaldrende ungdommer kunne hatt nytte av et slik tilbud.

– Mange av dem jeg kjenner i Tønsberg har fått sin første jobb hos Norpost. Selv holdt jeg ut en måned med å dele ut reklame. Det var veldig slitsomt og dårlig betalt. Jeg regnet ut at jeg hadde 23 kroner i timen på det verste, forteller Marit.

– Det kunne vært fristende å dumpe reklamen et sted når man tjener så lite og det tar så lang tid. Men blir man tatt for dette risikerer man å tape masse penger eller miste jobben, sier hun.

Spennende tanke

arbeidsformidling, fordi mange sikkert ikke er klar over hvilke rettigheter og plikter de har. Personlig mener jeg at det burde vært en minstelønn på 60 kroner, sier Kristiane Berg.

Hun oppfordrer ungdom som er usikker på sine rettigheter til å ta kontakt med LO.

– Det ville nok ikke vært dumt og invitert en ungdomsrepresentant fra LOs distriktskontor til å komme og fortelle litt om dette. Uvitenheten er stor, sier hun.

Politikerne avgjør

Når det kan bli mulig å få gjennomført forslaget i praksis er foreløpig uklart.

– Jeg kommer til å ha et møte med ungdomsrådet der vi setter opp en prioriteringsliste over de forslagene som er kommet inn. Deretter vil jeg ta med dette til Bystyret. Det hadde vært ønskelig om vi kunne fått et eget kontor sentralt i byen til dette, sier Bitte Sanne Melvold i Ungdomskontoret. Hun håper på positivt utfall i saken.

red@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *