PROSJEKTLEDER: Professor Kristin Falk skal lede den nye forskerskolen. (Foto: Jan-Henrik Kulberg/USN)

USN skal lede ny nasjonal forskerskole

Den involverer USN-forskere, flere universiteter og en rekke industripartnere og klynger.

Industriforskerskolen for komplekse systemer er en av 12 nye nasjonale forskerskoler. Målet er å gi norske doktorgradsstudenter en bedre og mer arbeidslivsrelevant utdanning.

Tildelingen fra Forskningsrådet ble kjent 16. januar.

Både NTNU og Universitetet i Agder er partnere i prosjektet, sammen med teknologiske bedrifter og industriklynger i Buskerud, Østfold, Agder, Vestfold og Telemark.

Prosjektleder er professor Kristin Falk ved institutt for realfag og industrisystemer på campus Kongsberg. En rekke fagmiljøer ved fakultet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag er involvert i prosjektet.

Verdensledende forskning

Kristin Falk sier hovedmålet er å ruste studentene til å drive verdensledende forskning og innovasjon innen komplekse systemer, og at nøkkelen til suksess vil være det tette samarbeidet mellom industrien og akademia. Slik skal man sikre at forskningen gir verdi for bedriftene.

Den nye forskerskolen «Industrial Research School in Complex Systems» er inspirert av det prisbelønte Industrimaster-programmet som USN startet på Kongsberg, og som senere er tatt inn i en rekke studieløp ved universitetet. Der deler studentene tiden på masterstudiet mellom universitetet og relevante arbeidsgivere.

Slik vil også den nye forskerskolen bli lagt opp. Den gir studentene mulighet til enten:

  • Internship i bedrift i inntil to år
  • Betalt 50 % stilling i bedrift i inntil to år
  • «Nærings ph.d.» der ansatte i partnerbedrifter tar doktorgrad gjennom forskerskolen

Forskerskolen bygger også på den lange erfaringen med industrielle doktorgradskandidater ved UiA, samt NTNUs profesjonalisering av forskningsmetoder, som har hjulpet mange stipendiater med å fullføre doktorgraden på normert tid.

red@byavisatonsberg.no

Share:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Ja, jeg vil være medskribent i BY

Fyll ut skjemaet under med ditt virkelige navn og den e-postadressen du sjekker oftest. Du kan ikke skrive anonymt. Alle artikler vil være underlagt moderasjon redaksjonelle regler.
Når du har mottatt e-post med innloggingsdetaljer, kan du gå på Næringsportalens forside og klikk skriv innlegg.

Ved debattinnlegg og kommentarer til publiserte artikler, ber vi om at man holder en sivilisert tone. Personangrep er ikke tillatt. Publisering av andres bilder er ikke tillatt uten godkjenning, og alle som er avbildet må ha gitt sin tillatelse. Barn må ha foresattes tillatelse.

BY tar ikke ansvar for lagring av tekst og bilder.