Utrolig mye mykere i kroppen med yoga

27. august, 2021

14:54

Ingen kommentar

Unni Aandahl (76) har trent yoga i seks år, og kan ikke forestille seg å slutte med det. –Jeg har blitt så utrolig mye mykere i kroppen, og det med pusten gjør underverker, sier hun.

BENTE WEMUNDSTAD tekst og foto

Tønsberg Yoga satser på den eldre delen av befolkningen med sitt program «Golden Age».

–Yoga er fantastisk for stive kropper med små og store vondter her og der, sier Nina Nesheim, som driver Tønsberg Yoga på Slottsfjellskolen. Og det kan Unni Aandahl skrive under på.

–Jeg gleder meg til hver gang, og det var stusselig da alt var nedstengt.

Aktiv dame

Unni har alltid vært en aktiv dame. Hun var gymlærer da hun var yrkesaktiv, og har drevet med jazzballett og zumba. Men artrose har satt en stopper for de mest strabasiøse trimformene, og da ble yoga et alternativ.

ØVELSE: Unni Aandahl er 76 år gammel, og har ikke vanskeligheter med å få kroppen til å bøyes i de mest umulige posisjoner. Nina Nesheim passer på.

–Det beste med yoga er at man kan gjøre det når som helst og hvor som helst. Og det med pusten er virkelig fantastisk – og pusten har du jo med deg overalt, sier Unni.

–Det hender at jeg er lat om morgenen, selv om jeg vet at jeg burde stå opp og gjøre noen øvelser. Da gjør jeg det i sengen, også sover jeg litt igjen.

Avslapning

Så ivrig på yoga ble Unni at hun ble med Nina Nesheim på yogatur til Bali og Frankrike. Da bodde de på ashram og levde på ekte yogisk livstil, og Unni beskriver det som fantastiske opplevelser.

SPREK: Unni Aandahl, yogautøver.

–Yoga for oss eldre gjør at kropp og sjel balanseres. Rent fysisk blir man mykere, sterkere og mer utholdende, noe som er viktig for balansen og helsen generelt. Men yoga virker også psykisk. Det handler om øvelsene vi gjør med øynene lukket og at vi fokuserer fullt og helt på det vi holder på med der og da – hva kroppen gjør og skal gjøre, og på pusten. Etterpå blir man fantastisk avslappet, sier Unni.

–Og det er fordi vi går gjennom et avslapningsprogram der Nina navngir hver eneste kroppsdel og sier at den skal slappe av. Nå har det blitt sånn at jeg trenger yoga i livet mitt, og jeg har fått sansen for filosofien.

Strekk og tøy

-For gruppen Golden age bruker jeg klassisk yoga – der hvor medisinsk yoga stammer fra. Den er myk og ikke så krevende, sier Nina.

–Det kan være krevende nok, innskyter Unni.
–Det er uansett en skånsom treningsform forbundet med litt ubehag når musklene strekkes og tøyes, og man må jobbe med pusten for å komme over tersklene i denne treningen. Men det er absolutt verdt det. Og man trenger ikke være bekymret for at andre skal se hvor dårlig du er – alle har øynene lukket!

Angst for å dø

Nina har mange ulike yogagrupper på senteret sitt, og Golden age har hun hatt i noen år nå.

–Jeg møter mange eldre mennesker som sliter psykisk. De har angst for å møte døden, de ser venner og kjente dø og vet deres egen tid er begrenset. Det knytter seg ofte både fysisk og psykisk med denne angsten og usikkerheten. Yoga er veldig bra for en god alderdom, mener Nina, som lokker med, på litt tull; napoelonskake – men aller helst næringsrik yogisk mat etter trening, på det fine oppholdsrommet kalt Yoga Loungen.

Tønsberg Yoga har eksistert i 11 år, og de siste ni årene har Nina Nesheim drevet alene. Hun holdt til i Tollbodgaten frem til for fem år siden da hun fikk tak i de flotte lokalene på gamle Slottsfjellskolen. Her har hun to saler for yoga, samt oppholdsrommet, stedets «stue», der folk kan komme og slappe av med en bok, litt mat, drikke te eller møte andre.

–Jeg ønsker at dette rommet skal brukes så mye som mulig, sier Nina.

 

KJØKKENET: Her på det trivelige kjøkkenet i Tønsberg Yogas lokaler på Slottfjellskolen blir det lagd mye sunn og vegansk mat. Nina Nesheim varter gjerne opp med både frokost og middag.

Dypt dedikert

Nina fant yoga da hun sto ved et veiskille som mor til to små barn og en mann som jobbet mye.

–Jeg hadde det veldig utfordrende på den tiden, jeg måtte velge hva jeg skulle bli. Jeg vurderte da å ta opp igjen sykepleierutdanning, men det var en travel periode og jeg slet veldig med angst og depresjoner, forteller hun åpent.

I over 20 år hadde den svingende psyken preget livet hennes og farget det meste mørkt. Så fikk hun høre om yoga og et ashram i India. Hun reiste dit og ble der over en måned.

–Jeg tenkte mange ganger i begynnelsen at dette kom jeg ikke til å klare. Det var svært tøft, emosjonelt og fysisk. Vi var midt ute i den indiske jungelen, langt unna alt og dårlige kommunikasjonsmuligheter, forteller hun.

–Det var veldig overveldende. Men jeg kjente at vondter slapp, at jeg ble roligere og at jeg fant en slags balanse og harmoni jeg aldri tidligere hadde kjent. Jeg lærte hvordan det mentale henger sammen med kroppen, og hvordan jeg kan styre tankene, gjennom selvdisiplin og introspeksjon. Jeg er evig takknemlig for den måneden, og jeg er fortsatt dypt dedikert til selv å leve livstilen og å formidle det jeg lærte den gang.

Senere har det vært flere ashramturer, og hun gjør hva hun kan for å leve et liv basert på den yogiske filosofien.

–Yoga gjør deg motstandsdyktig, sier hun.

–Yoga er livets airbag.

bente@byavisatonsberg.no

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *