STILLER UT: Billedkunstnerne Heidi Grading og Randi Bjørkli Kjær fra Nøtterøy, stiller nå ut flere av sine arbeider på Cafe m i Tønsberg.

Uttrykksfull kunst

15. juli, 2021

18:17

Ingen kommentar

Det er stikkordet når det gjelder maleriene til billedkunstnerne Heidi Grading og Randi Bjørkli Kjær fra Nøtterøy. De stiller nå ut flere av sine arbeider på Cafe m i Tønsberg.

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

Billedkunstner Heidi Grading (57) liker å male dyr, både fra norske og mer eksotiske strøk. Hun maler gjerne dyr i morsomme situasjoner, komiske og uttrykksfulle positurer.

– Heidi er ekspert på å få frem uttrykket i øynene på sine skapninger, og en kan lett bli forelsket i disse fantastiske, herlige syrene hun får frem på lerretet. Hun bruker aller helst akrylmaling i rolige, jordnære farger. Heidi liker å formidle glede, og hun elsker når hun kan gjøre betrakteren glad til sinns, og formidle humor, fremkalle smilet og latteren i sitt publikum, sier hennes medutstiller – Randi Bjørkli Kjær.

Grading har stilt ut sine malerier på flere steder, blant annet ved Nøtterøy Kunstforum og Galleri Færder.

–Heidi har også malt en del portretter, og kan gjerne male dine kjæledyr på bestilling, sier Bjørkli Kjær.

Trolske stemninger

Randi Bjørkli Kjær (58) er også billedkunstner, og hun maler mange, svært forskjellige sider av kunsten, fra ville fjell, natur og mystiske skoger, til karakteristiske abstrakte uttrykk med dybde og perspektiv. Hun maler gjerne eventyraktige malerier, og har tidligere malt en hel rekke malerier i serien “En eventyrlig presentasjon” som første gang ble stilt ved Gallere ER i Sandefjord. Hun finner inspirasjon fra abstrakt natur, nordlyset, trolske stemninger, eventyrlige landskap, mystiske eventyrskoger og alveaktige, lenkende uttrykk. I en alvorligere undertone i noen av uttrykkene kan man trekke paralleller til vår tids klimakrise sett i kunstnerens øyne.

LANDSKAPER: Et av landskapsbildene til billedkunstner Randi Bjørkli Kjær, som nå kan beskues på Cafe m.

– Randi elsker å skape malerier med dybde, og får du lyst til å gå inn i maleriet, være nysgjerrig på hva som finnes der inne, bortenfor – bakenfor – da har hun oppnådd noe av det hun gjerne vil formidle. Randi maler også hyperrealisme i form av vinterkledde, norske og utenlandske fjell, sier kunstnerkollega Heidi Grading.

Ble antatt til utstilling i Boston

Bjørkli Kjær har hatt en rekke utstillinger, og var også antatt til utstilling i Boston, USA sommeren 2020, noe som dessverre ble avlyst grunnet covid-19. I 2020 gav hun ut en kalender-serie med 13 egne malerier, i et eksklusivt opplag på 100 eksemplarer.  Hun har også et eget hobby Galleri, Galleri Færder, hvor hennes malerier henger permanent til betraktning utenom utstillingsperioder. Der kan man komme etter avtale og beundre og betrakte. Hun bruker både olje og akrylmaling, men det er nok akryl som ligger hjertet nærmest. I noen av maleriene brukes også mixed media, struktur og blader, malepasta og teksturer av forskjellige slag.

UTTRYKKSFULL: Artig og uttrykksfull ugle malt av Heidi Grading, som henger på utstillingen.

De to kunstnervennene traff hverandre naturlig nok gjennom kunsten – på en felles utstilling der de begge hadde malerier utstilt. Kjemien var der med en gang, og dette er den andre utstillingen tospannet har sammen.

Fikk litt “bakoversveis”

Utstillingen på Cafe M har de kalt “To damer i symbiose”.

– Rett og slett fordi Heidi, etter mer enn to år på venteliste hos caféen, kom og skulle se over lokalet og fikk litt “bakoversveis” over størrelsen på lokasjonen. Dermed ble jeg invitert som medutstiller, og med mine store malerier og Heidis noe mindre, ble lokalet fylt. Symbiosen var et faktum; vi hadde ikke fått dette i stand uten hverandre. Og siden vi fra før hadde et så godt samarbeid, var det bare å sette i gang, sier Bjørkli Kjær.

Utstillingen er en salgsutstilling, man kan kjøpe malerier etter avtale med kunstnerne, og få maleriene med seg hjem. Man trenger ikke vente til utstillingen er over. Utstillingen varer for øvrig ut hele februar.

Lunsj og kunst

Kunst kan i mange tilfeller bidra til å få folk til å glemme litt den tiden vi er inne i. Dessuten kan terskelen for å gå å se kunst på en café, for mange være lavere enn å gå på et galleri eller museum. Mange er redd for å føle seg dumme på et galleri, og for å ikke ha kunnskaper nok til å “analysere” verket. Men det handler ikke om det, det handler om å se det du ser. Hva får DU ut av det? Hva ser DU. Så enkelt er det! En trenger ikke lage seg en hel avhandling for å betrakte et vakkert bilde, det er en myte som dessverre mange tror på, sier Bjørkli Kjær.

–Dette er en unik mulighet til å få med seg en utstilling. Man kan ta med seg en venn eller to, gå på utstilling og samtidig spise en nydelig lunsj, på en av byens beste lunsjsteder. Kan det bli bedre?

I vårt spesielle, nedstengte samfunn som vi har nå, er det noe slikt vi trenger for å muntre oss opp litt, noe må vi tillate oss, alt kan ikke bare dreie seg om triste nyheter og korona. Apropos det, caféen og de som jobber der er veldig flinke på smittevern, avstand og renhold, det må jeg understreke. Det er helt trygt å legge lunsjen sin til den fine, koselig caféen, sier to engasjerte kunstnere.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.