– Vær forsiktig i skyggepartier og på morgenkvisten

8. mars, 2022

09:07

Ingen kommentar

BILDET: Spesielt skyggepartier kan være glatte om våren. NAF råder til å ikke bytte til sommerdekk for tidlig (Foto: NAF).

For bilister kan våren være lunefull. – Vær oppmerksom på at det kan være glatte partier. Plutselig kan det som ser ut som tørr vårvei bli den reneste skøytebane, advarer Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.

Man bør være spesielt oppmerksom på steder der det renner smeltevann over veibanen, og partier der sola ikke tar.

– Det er lite som skal til før man sklir av veien eller kommer over i motgående kjørebane i de tilfellene der tørr asfalt går over til å bli speilblank is, Svendsen i NAF.

Fryser om natten

– I løpet av natten fryser smeltevannet og blir til is. Da er det stort sett bare tilfeldigheter som bestemmer utfallet dersom man ikke er forsiktig og reduserer hastigheten inn mot for eksempel svinger, sier Svendsen i NAF.

Han sier at islaget i mange tilfeller kan se ut som våt veibane.

– Fordi det fortsatt er frost i bakken mange steder er det heller ikke sikkert at solen er kraftig nok til å tine opp isen. Samtidig kan det gjennom natten ha dannet seg rim på veibanen. Disse partiene kan være svært glatte, sier Svendsen.

Teknologien redder ikke veigrepet

NAF advarer mot at heller ikke førerstøttesystemer hjelper dersom man mister veigrepet i slike situasjoner.

– Disse systemene er avhengig av veigrep for å virke, og når bilen først begynner å skli over blank is er det ikke mye veigrep å hente. Det kan være for sent innen man kommer inn igjen på et område der det er grep, sier Svendsen.

Vent med sommerdekk

NAF ber bilister velge tidspunkt for å legge om til sommerdekk med omhu, selv om man stort sett kjører på bar vei.

– I enkelte deler av landet har våren kommet, og det er lett å la seg friste til å legge om til sommerdekk. Vær klar over verken gummiblanding eller sommerdekkets mønster er laget for å kjøre i lave temperaturer eller på snø og is. Vent litt før du legger om til sommerdekk, til temperaturen nærmer seg 10 varmegrader, råder Svendsen.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *