Vedum og Vestre sier ja til grensehandling

6. oktober, 2023

10:23

Ingen kommentar

Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF.

Vedum og Vestre sier ja til mer grensehandling også neste år. På tross av lovnader i Hurdalsplattformen om tiltak som kan redusere grensehandelen og styrke konkurransekraften til norsk næringsliv, fortsetter regjeringen politikken med å stimulere nordmenn til å dra over grensen for å gjøre dagligvarekjøp.

Vin – og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener at avgiftene må ned for å beholde norske arbeidsplasser, norsk produksjon og et reelt salg på Vinmonopolet.

Regjeringen foreslår å øke alkoholavgiftene med 3,8 % (såkalt indeksering). De høye, norske avgiftene bidrar i stort monn til svenske arbeidsplasser og subsidiering av Systembolaget. Nordmenn på dagstur til Sverige har i årevis handlet vin og brennevin for milliarder, og er dermed mer enn godt nok delaktige i svensk verdiskapning. Koronatiden ga oss god dokumentasjon på grensehandlingens omfang: Bare salget på Vinmonopolet resulterte i 9,6 mrd. mer i skatter og avgifter til fellesskapet.

Grensehandling er handelslekkasjer som kan forebygges

-Ansvarlige politikere på Stortinget må nå ta grep og sørge for konkrete tiltak som reduserer grensehandelen.  Den årlige økningen i avgifter tvinger prisbevisste nordmenn – som det er mange av nå – til å ta enda større ansvar for egen økonomi. Norske arbeidsplasser og norsk verdiskapning må være viktigere for en norsk regjering enn å hjelpe til med å fylle den svenske statskassen. Grensehandling er handelslekkasjer som kan forebygges, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF.

Snikinnføring

-Norske regjeringer snikinnfører dessverre økte avgifter hvert år gjennom å kalle det prisjustering. Denne praksisen er uvanlig i våre naboland, og konsekvensen er større prisforskjeller og høy grensehandel, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i (VBF).

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *