KOI fargestudio ga rekkehusene i Nordre gate i Oslo en fargepalett med lokalhistorisk forankring i den eldre trehusbebyggelsen på Grünerløkka og Vålerenga, samtidig med en moderne vri på nyansene. Foto: Einar Aslaksen/KOI fargestudio

Velge husfarge – her er ekspertenes tips

17. juni, 2022

13:45

Ingen kommentar

Når du først skal male huset, kanskje du også vil finne en ny farge? Men hvordan velger du farger som passer til huset og nabolaget? Her er fargeveiledernes tips!

Tekst: Chera Westman/ifi.no

Når ditt nymalte hus står frem som et smykke i gata, har du truffet blink med fargevalget. Og akkurat som ved bueskyting har flaks ikke noe med saken å gjøre. Husets arkitektur, naboenes husfarger, og beliggenheten på tomten og i omgivelsene spiller en viktigere rolle. De stadig vekslende trendene kan du med fordel se helt bort fra.

Med valg av farger til fasaden kan vi forandre inntrykket av huset. Vi kan fremheve detaljer, skjule mindre smigrende trekk ved arkitekturen, og få huset til å stikke seg frem eller harmonere med omgivelsene. Foto: KOI fargestudio

Bærekraftige farger

– Fasader er vanskelig. Når vi jobber med interiør, tar vi stort sett hensyn til dem som bor der og deres nærmeste. Men når vi jobber med eksteriør, må man ta hensyn til et mye større område, og det er en mye større gruppe mennesker som skal like resultatet, sier Nadia Buer Haugen, fargerådgiver hos KOI fargestudio.

KOI fargestudio løfter frem begrepet «bærekraftig» som forklaring på hva som gjør én fargesetting mer vellykket enn en annen – et holdbart fargevalg: «Når en fasade skal fargesettes, anbefales kortreiste farger for å oppnå høyest grad av estetisk bærekraft. Se på omkringliggende bebyggelse, områdets identitet og historie.»

Søk hjelp

Når du skal male fasaden, må du ta stilling til om huset skal beholde samme farge, eller om du vil velge en ny farge til huset. Det er ofte en god idé å gå en ekstra runde med fargevalg før du kjøper malingen. Søk gjerne hjelp av en erfaren fargekonsulent, denne tjenesten tilbys av mange faghandelsbutikker. Vi har spurt to av Flüggers fargekonsulenter om hva du bør tenke på når du skal velge farge til huset.

– Når kundene kommer til oss og vil ha hjelp med fargevalg, har de mange ganger gjort seg opp noen tanker på forhånd. I det minste vet de aller fleste hva de IKKE vil ha, sier Anne Litschi, som er utdannet fargeveileder hos Flügger farve i Moss.

Mobilen er et godt verktøy

Enten du har bestemt deg på forhånd eller er rådvill, er det lurt å bruke mobilen til å ta noen bilder eller en kort film av huset som du tar med til fargehandelen. Bildene hjelper veilederen til å se arkitekturen, hvordan huset ligger på tomten, farger på nabohusene og busker og trær i omgivelsen. Dette gjør at fargesettingsprosessen kommer i gang raskere og blir mer treffende.

– Bilder og filmer av boligen og området rundt gir meg et blikk for en større helhet i landskapet. Tanken er jo at fargen på huset skal stå til fargene rundt, sier Alice Marie Voraa, som er fargeveileder hos Flügger farve i Haugesund.

– Det andre vi gjør er å se på hvilke farger som ikke skal endres på bygget. Det kan for eksempel være taket, noen ganger grunnmuren, vinduer eller plattinger i gårdsplassen. Dette gir da ofte begrensninger på endelig fargevalg, for alt skal jo harmonere best mulig til slutt. Men allikevel gir det meg en pekepinn på hvilke farger som kan passe, sier hun.

Unngå rotete fargesetting

De færreste hus har bare én farge. Fargen på terrassen, taket, vinduene, inngangsdøren og omrammingen rundt disse, skal spille på lag med hverandre. Det samme gjelder for eventuelle stakitt, søppelskur og garasje.

– Det vanligste er å bruke to til tre-fire farger på et hus. Skal det brukes flere farger, krever det gjerne en meget godt gjennomarbeidet plan, ellers er faren stor for at det vil bli rotete, sier Anne Litschi.

– Vindusglass oppfattes som mørkt, og kontrasten til innrammingen av vinduene blir derfor mykere når den også er i en mørk nyanse, sier Nadia Buer og Marianne Norén fra KOI.

– Gjenta fargen fra vinduene på stakitt eller gjerde, og bruk gjerne samme farge på hovedhus og garasje, sier Alice Marie Voraa.

Et sterkt virkemiddel

Med valg av farge kan vi fremheve vakre detaljer, få vinduer til å se større eller mindre ut, eller markere husets form. KOI anbefaler å sette seg inn i hvilke farger og nyanser som har vært brukt historisk på det materialet som fasaden er laget av. Trekledning har gjerne hatt sterkere farger enn mur og puss.

– Detaljene i treverket kommer tydeligere frem med farger. Nye trebygg tåler gjerne kraftigere farger enn en historisk bygård med pussfasade, sier de.

– Tenk på at hvitt og lyse farger forstørrer huset, og at mørke farger gjør det omvendte – altså forminsker inntrykket av en bolig, sier Anne Litschi.

Dagslysets innvirkning

I Norge er vinteren blå. De grønne, gule og røde fargene i naturen forsvinner, og det blå dagslyset gjør fargene både klarere og mer intense enn når vi ser på dem innendørs. Før den endelige fargeplanen spikres, bør fargene studeres i dagslys og gjerne på stedet de skal brukes.

– Vi må kompensere for hvordan det blå lyset påvirker farger på fasader, og fargen må gjerne være mer støvete og har mer gult i seg enn du kanskje ser for deg at den skal ha, sier KOI.

Gjør noen oppstrøksprøver før du kjøper mange liter med maling.

– Be gjerne fargekonsulenten om å bli med til huset med fargeprøvene, og se over forslaget. I dagslys og i stor skala på fasaden blir fargene mye sterkere, klarere og lysere enn de er inne. Det kan være små nyanseforskjeller som skiller om det blir pent eller ikke, avslutter Alice Marie Voraa.

Dette huset ligger i nærheten av en sandstrand. Den gråbeige fargen passer godt til stranden like ved. Grunnmuren har fått en litt lysere farge enn hovedfargen, men harmonerer fint i en varmgrå tone. Foto: Flügger

FAKTABOKS: Kameleonfarger

Øvrig bebyggelse og omgivelser har stor innvirkning på hvordan fargen ser ut på ditt hus, men rent generelt er det viktig å tenke på at …

… det er ofte enklere å treffe blink med de varme fargenyansene.

… grått er en populær farge som det kan være vanskelig å treffe riktig med. Det er i utgangspunktet de nøytrale gråfargene som kan «lure oss». Nøytrale farger forandrer seg kraftig på grunn av lys og omgivelser og kan gjerne opptre mer blå eller rosa enn vi ønsker.

… lyse farger og grått bør ha en gyllen tone som motvirker det kalde blå lyset ute.

FAKTABOKS: Sett huset på plass

Mange velger å male grunnmuren hvit, men det kan få huset til å «sveve» litt over bakken. Vurder en farge som er mørkere enn hovedfargen. Det gir et inntrykk av at huset «lander» og får en større forankring til grunnen.

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *