Vend tilbake til røttene – Spis mer rotgrønnsaker

1. februar, 2022

11:42

Ingen kommentar

78 % av oss spiser ikke de anbefalte 5 om dagen. Det å spise mer frukt og grønt til alle dagens måltider er en utfordring for de fleste av oss. En enkel måte å rette på det på, kan være å sørge for at halve middagstallerken er fylt med grønnsaker.

Bruk mer rotgrønnsaker til middag – nå er det norskprodusert persillerot, pastinakk og sellerirot i butikken. De er kortreiste, raske og enkle å tilberede og stappfulle av næring. Har du aldri lagt disse i handlekurven, går du glipp av mye godt, sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i frukt.no/ Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), og fortsetter: – Rotgrønnsaker er noe som barna gjerne liker godt også, fordi de får en litt søtlig smak ved varmebehandling, forteller Gulbrandsen.

78 % av befolkningen får ikke i seg 5 om dagen

Undersøkelsen gjennomført av Kantar på oppdrag for OFG viser at kun 22 % av nordmenn spiser de anbefalte 5 om dagen. Det å spise mer frukt og grønnsaker til alle dagens måltider er en utfordring for de fleste av oss, men dersom du klarer å fylle halve tallerken med frukt og grønt hver gang, hver dag, er du allerede i mål. Det er bare å tenke at på den ene halvdelen av tallerkenen, der skal det ligge grønnsaker- enkelt, ikke sant?

Prøv Tray Bake – en enkel måte å tilberede middagen på

Ovnsbaking av middagen er veldig lettvint i en travel hverdag. Du trenger bare skrelle og dele opp grønnsaker, tilsette olje og ditt kryddervalg. Så setter du den rett inn i ovnen, skrur klokka på 20 min og vips så har du smakfulle og næringsrike grønnsaker på den ene halvdelen av tallerken, hva du har på den andre halvdelen velger du. Opplysningskontoret for frukt og grønt har samlet noen gode oppskrifter til deg som inspirasjon.

Prøv pastinakkvafler

Pastinakk er en gammel og god rotgrønnsak. Fruktkjøttet er hvitt eller kremfarget, og smaken er søt og delikat. Ikke bare er pastinakken god rå med rømmedip, men også som vafler er de både allsidige, supersunne og smaksrike for hele familien.

Pannestek persilleroten

Persilleroten er hvit med lysebrune striper og svært lik pastinakken, men den er mindre. Har du prøvd å pannesteke persillerøttene med soltørkede tomater? Persillerot har god smak og kan ta middagsretten til nye høyder.

Dette kan du lage med sellerirot

Knollselleri, som selleriroten også kalles, er en svært næringsrik og smakfull rotgrønnsak. Det er ikke uten grunn at mange kokker nevner selleriroten som en av sine favoritter – det sprø og hvite fruktkjøttet har en aromatisk duft og en litt skarp, søtlig smak som passer perfekt til å heve smaken på maten. Opplev alt det gode du kan lage med sellerirot.

Flere oppskrifter og inspirasjon til retter med rotgrønnsaker finnes på frukt.no

Bærekraftig produksjon av norske grønnsaker

I Norge ligger forholdene godt til rette for produksjon av frilandsgrønnsaker som persillerot, pastinakk og sellerirot. Dette er grønnsaker som krever lite ressurser og er effektive å produsere. At de er utmerkede til lagring, har lang levetid og er næringsrike gjør de til supergrønnsaker som vi i Norge bør spise enda mer av.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *