Tor Valdvik, KNA

– Vi kan ikke akseptere at folk med dårlig råd blir andrerangs borgere langs veien

13. november, 2023

15:29

Ingen kommentar

Stadig flere kjører omveier for å unngå bomstasjonene. Unge folk er særlig utsatt viser en ny spørreundersøkelse fra KNA. – Vi kan ikke akseptere at folk med dårlig råd blir andrerangs borgere langs veiene, sier Tor Valdvik.

I januar gjorde KNA en spørreundersøkelse hvor en av fem oppga at de ofte kjørte omveier for å slippe bompenger. I en ny undersøkelse gjort av InFact på oppdrag fra KNA har en av tre svart det samme. Unge folk kjører særlig mange omveier. Hele 44,7 prosent av norske bilister under 30 år svarer at de ofte kjører omveier for å slippe å betale bompenger, mens snittet for alle bilister er 32,1 prosent. Av de med anstrengt økonomi oppgir 46,9 prosent at de ofte kjører omveier. Dette er en økning på over 10 prosent fra januar, da 36,8 prosent svarte det samme.

– Rett og slett ikke råd

– De skyhøye bompengene på norske veier tvinger mange bilister over på mindre og mer trafikkfarlige sideveier, sier samfunnskontakt i KNA, Tor Valdvik. – Vi bygger raskere, bedre og mer trafikksikre veier, men priser de så høyt at mange rett og slett ikke har råd til å kjøre der. Vi kan ikke akseptere at unge folk og andre med dårlig råd behandles som andrerangs borgere langs veiene, sier Valdvik.
I fjor betalte norske bilister over 14 milliarder kroner i bompenger, og ifølge prognosene til samferdselsdepartementet skal bilistene i år betale rundt 15,2 milliarder. KNA har bedt om samferdselsdepartementet om en prognose for 2024. Prognosen departementet oppgir er 16 milliarder 2024-kroner, men understreker at anslaget er svært usikkert.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.