– Når vi ser på summen av alle hostedempende legemidler, midler mot tett eller rennende nese og midler mot halsplager, ser vi at antall pakninger som er solgt hittil i år er høyere enn på samme tidspunkt i 2019, sier fagdirektør Hanne Andresen. Illustrasjon: Shutterstock. Innfelt foto: Apotekerforeningen.

Vi snørrer og hoster mer enn på lenge

6. oktober, 2022

08:45

Ingen kommentar

Nordmenn snørrer, hoster og harker mer enn på mange år. Midler til behandling og lindring av forkjølelse er tilbake på 2019-nivå, og vel så det.

Det viser tall Apotekforeningen har innhentet fra Farmloggs legemiddelstatistikk.

– Når vi ser på summen av alle hostedempende legemidler, midler mot tett eller rennende nese og midler mot halsplager, ser vi at antall pakninger som er solgt hittil i år er høyere enn på samme tidspunkt i 2019, sier Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.

60 prosent økt salg

Hittil i 2022 er det solgt 3,8 millioner pakninger av disse legemidlene i norske apotek, mot 2,4 millioner pakninger i fjor*.

Andresen forteller at forbruket av slike legemidler er cirka 60 prosent høyere enn i fjor, og nesten 10 prosent høyere enn «normal-året» 2019. Sammenlignet med 2020 da pandemien kom i mars, er forbruket omtrent 35 prosent høyere, målt i antall pakninger.

– Det er åpenbart at de smittereduserende tiltakene vi levde med i fjor og i forfjor førte til at færre ble forkjølet. Utover våren og sommeren i år har vi sett en markant økning i kunder som går til apoteket og kjøper midler for å lindre symptomene man får ved forkjølelse. Sammenlignet med 2019 er faktisk salget 25 prosent høyere i vår- og sommermånedene i år, sier Andresen.

Forbruket av “forkjølelseslegemidler” er ca. 60 prosent høyere enn i fjor, og nesten 10 prosent høyere enn «normal-året» 2019. Det viser tall fra Farmaloggs legemiddelstatistikk.

Brukes også mot korona

Hun minner også om at mange av disse midlene brukes til å lindre plager ved covid 19-sykdom. I 2022 har det vært mye spredning av både korona og forkjølelse, som kan forklare den ekstra store bruken av forkjølelsesmidler.

De fleste forkjølelsesmidlene er reseptfrie legemidler. Blant disse er det xylometacolin (f.eks. Otrivin) som brukes mot tett nese, det brukes desidert mest av. Deretter følger det slimløsende middelet acetylcystein (f.eks. Bronkyl).

*Flere av de reseptfrie legemidlene selges også utenom apotek. Tallene i denne artikkelen gjelder kun salg gjennom apotek i perioden januar til september.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.