Victor Lind – Friheten må gjestfri være

13. september, 2022

08:51

Ingen kommentar

Høsten 2022 viser Haugar Kunstmuseum en omfattende presentasjon av Victor Lind (1940). Utstillingen blir den første store presentasjonen av Linds kunstnerskap siden 2012 og vil inneholde både eldre og nyproduserte verk.

Utstillingen åpner 17. september, og favner en periode på hele seks tiår og viser hvordan Lind aldri har vært noen entydig eller programforpliktet kunstner. Kurator er Erlend Hammer.

Politisk kunstner

Til tross for at han er en av våre mest kompromissløse politiske kunstnere, lar verkene hans seg aldri forstå som politikk alene. Snarere har de en dypt menneskelig, ofte poetisk, grunntone som først og fremst handler om en respekt for individets menneskeverd. Ved å presentere et nøysomt utvalg av kunstnerens verk utforskes nettopp sjiktet mellom disse to kategoriene.

Lind er en av etterkrigstidens viktigste norske kunstnere, og han har hatt en stor innflytelse på yngre kunstnerkolleger. Han har en lang historie for å stille ut i Vestfold hvor han allerede helt på begynnelsen av 1960-tallet stilte ut i flere kunstforeninger.

Andre verdenskrig

På 1970-tallet var han et fremtredende medlem av GRAS-gruppen som stod for en politisk og sosialt bevisst kunst med dype røtter i venstresiden, og med tydelig motstand mot Vietnamkrigen og kapitalkreftenes herjinger.

I senere år er Victor Lind kjent for å ha arbeidet med en rekke historier knyttet til behandlingen av de norske jødene under andre verdenskrig, og da ikke minst i forbindelse med det manglende oppgjøret med enkelte av dem som bidro til at norske jøder ble sendt ut av landet og drept i tyske konsentrasjonsleirer. Her står Linds skulpturportrett av politiinspektør Knut Rød i særstilling som et av de mektigste politiske kunstverk i nyere norsk kunsthistorie.

I forbindelse med utstillingen er det en stor glede å presentere to nye innkjøp til samlingen, installasjonen Blind Date (1999) og nettopp skulpturen Monument – Gjerningsmannen (2005).

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *