OPPFORDRER: Steinar Høiback oppfordrer unge til å lære seg førstehjelp. Foto: Espen Winther

–Viktig å trene på førstehjelp

5. august, 2021

06:43

Ingen kommentar

Steinar Høiback har jobbet som gymlærer ved Granly Skole i Tønsberg i tolv år, selv om ham nå slutter ønsker han å sette søkelys på viktigheten av å kunne førstehjelp.

HINA ASLAM tekst

Sist uke ble en hel verden sjokkert da den danske fotballspilleren Christian Eriksen kollapset under EM-kampen mot Finland. Den tilsynelatende friske fotballspillerens hjerte hadde sluttet å slå. Det ble raskt startet hjerte-lunge redning. Nyheten og bildene av hendelsen ble avisoppslag verden over. Hendelsen har gjort sterkt inntrykk på mange.

Møtte motstand
Steinar Høiback var en av de som satt og fulgte med på tvskjermen da dette skjedde. Han har selv jobbet med å lære bort førstehjelp til ungdommen som gym-lærer.

–Etter å ha sett Christian Eriksen få hjertestans under fotball EM går tankene til hvor lite engasjement skoleelever ofte viser når de har om livreddende førstehjelp i kroppsøving, sier han og legger til at etter mange år som gymlærer har han møtt veldig mye motstand for å lære førstehjelp.
–Det er noe som veldig mange tenker er totalt bortkastet kunnskap. Det er jo bare å ringe 113 hvis noe skjer. Hvis Danmarks kaptein ikke kunne førstehjelp, hadde utfallet rundt Eriksen kanskje vært noe annet, forteller han.

–Gjør noe
Nå ønsker han å sette fokus på livreddende førstehjelp spesielt på skoler, idrettslag og alle andre steder.

–Vi vet aldri når et hjerte stanser. Ingen trodde det skulle skje med Eriksen heller, sier han.
Han mener at flere folk bør lære seg førstehjelp og legge som vane å friske opp denne kunnskapen på lik linje som han bytter batteri på et brannvarsel.

–Dette er den billigste forsikringen du kan få, sier han.
Kommer man i en situasjon der det er snakk om liv og død så gjør noe, når det gjelder hjertestans er det lite du kan gjøre feil.

–Det er lite du kan gjøre feil annet enn å ikke gjøre noe, sier han.

Regner med økt etterspørsel
–Vi både ser og hører at fokuset rundt livreddende førstehjelp øker ved hendelser slik som Christian Eriksen dessverre ble rammet av, sier Tone Andersen, korpsleder i Tønsberg Røde Kors hjelpekorps.

FRISKE OPP: – Vi støtter alle som ønsker å friske opp førsthjelpskunnskapen. På mange måter er førstehjelp ferskvare og noe kan endre seg over tid, sier Tona Andersen, korpsleder i Tønsberg Røde Kors hjelpekorps. Fotograf: Didrik J. Krager

De har ikke fått konkrete henvendelser etter dette, men de forventer en økt pågang når det gjelder førstehjelpskurs etter sommeren. Det å kunne basis førstehjelp kan i enkelte tilfeller være avgjørende for om en person overlever eller ikke. Derfor oppfordrer hun alle til å lære seg førstehjelp.
–Ved å delta på førstehjelpskurs får du en grunnleggende kunnskap som kan gi deg trygghet til å hjelpe den dagen du eventuelt kommer opp i en situasjon med sykdom eller skade. Muligheten til å overleve en hjertestans avgjøres av hvor raskt ulike tiltak iverksettes. Tidlig forståelse av faresignal og varsle 1-1-3. Tidlig start av Hjerte- lunge redning og tidlig bruk av hjertestarter, sier hun.

Frisk opp kunnskapen
Hun opplever at folk generelt er opptatt av førstehjelp og har et ønske om å kunne hjelpe. De holder kurs for ulike bedrifter og organisasjoner som alle er opptatt av å øke førstehjelpskunnskapen hos sine ansatte.
Hun støtter Høiback og sier at det er viktig å vedlikeholde kunnskapen om førstehjelp.
–Vi støtter alle som ønsker å friske opp førsthjelpskunnskapen. På mange måter er førstehjelp ferskvare og noe kan endre seg over tid. Jo oftere vi øver, jo tryggere blir vi på å utføre førstehjelp, sier hun.
Om man havner i en slik situasjon er det viktigste å gjøre i alle situasjoner er å tørre å gjøre noe. Ring 113 og start livreddende førstehjelp. Du vil alltid får god veiledning av de som svarer på 113.

–Hvis det er lenge siden din bedrift eller organisasjon har hatt førstehjelpskurs, oppfordrer jeg alle til å ta kontakt med din lokale Røde Kors forening, sier hun.

red@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *