Skogstorkenebb. Foto: Honorata Gajda

Villblomstenes dag 16. Juni: Nå eksploderer naturen i farger!

12. juni, 2024

10:10

Ingen kommentar

Søndag 16. juni feires «Villblomstenes dag» og Norsk Botanisk Forening inviterer alle til å bli bedre kjent med våre ville vakre vekster.

Sommerferien er rett rundt hjørnet og naturen eksploderer i farger og dufter. I år vil mange feriere i eget land, og mange vil benytte sommerferien på å oppdage den ville norske naturen. Men hvor mye kan egentlig Ola Nordmann om det han møter under årets fjelltur med familien?

1 av 4 blomsterarter i Norge står på rødlista og er i fare for å forsvinne. 80 prosent av blomsterengene har forsvunnet i løpet av de siste 100 årene. Naturen er i trøbbel, og FN roper varsku om tap av natur verden over. For å bremse denne negative utviklingen jobber Norsk Botanisk Forening med å øke kunnskapsnivået blant befolkningen om det fantastiske mangfoldet av villblomster som finnes i Norge. Et av tiltakene er det årlige fellesnordiske samarbeidsprosjektet «Villblomstenes dag», som i år går av stabelen søndag 16. juni.

-Man vil ikke bevare noe man ikke elsker, og man kan ikke elske noe man ikke kjenner, sier Jeanette Viken Bjerke, Daglig leder i Norsk Botanisk Forening.

På villblomstenes dag arrangeres det gratis blomstervandringer over store deler av landet, hvor de oppmøtte får lære om noen av de vanligste blomstene i området, og om hvor viktig de er for økosystemet og for samfunnet slik vi kjenner det.

Jeg tror de fleste forbinder sommeren med blomstrede veikanter og plukking av markblomster. I en tid hvor vi står i fare for å miste drøye 25 prosent av alle blomsterarter er det ekstra viktig å oppleve magien før den forsvinner, forteller Jeanette Viken Bjerke, Botaniker og daglig leder for Norsk Botanisk Forening.

-Noen planter skifter farge etter at de har hatt besøk av en pollinator, andre planter har mønster, eller til og med landingsstriper for å vise humler og bier veien inn i matfatet. Blomstenes hemmelige verden er utrolig og med disse blomstervandringene håper vi at flere får åpnet øynene sine for hvor utrolig vakker og intrikat den ville naturen er.

Oversikt over planlagte turer og mer info kan finnes på www.villblomstenesdag.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.