Vinje på netthandelstoppen i Vestfold og Telemark i 2021

17. februar, 2022

11:29

Ingen kommentar

Vinje er den kommunen i Vestfold og Telemark hvor det per innbygger ble handlet mest på nett i løpet av hele 2021. Deretter følger Nissedal og Porsgrunn.

Samlet sett ble det imidlertid handlet litt mindre på nett i fylket enn gjennomsnittet for Norge i 2021.

Det viser Klarnas salgsstatistikk fra 2021 og de mer enn 12 000 norske nettbutikkene som benytter seg av deres betalings- og shoppingløsninger.

– Den kraftigste veksten innenfor netthandelen gjennom pandemiperioden har vært i Oslo og i nabofylket Viken. I fjor passerte begge disse for første gang Troms og Finnmark – som tidligere var fylket hvor det per innbygger ble handlet mest på nett. Det skyldes ikke at innbyggerne i nord handlet mindre på nett, men at spesielt innbyggerne i Oslo netthandlet langt mer enn før, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

  • I Vinje kommune handlet gjennomsnittsinnbyggeren hele 26 prosent mer enn gjennomsnittsnordmannen. Deretter følger Nissedal (19 % over snittet) og Porsgrunn (14 % over landsgjennomsnittet.) Minst ivrige på netthandelen i 2021 i fylket var innbyggerne i Nome og Skien. Der handlet de rundt 20 prosent mindre på nett gjennom Klarnas betalingsløsninger enn gjennomsnittsnordmannen.
  • I Vestfold og Telemark ble det handlet for fire prosent mindre per innbygger enn gjennomsnittet for hele Norge. Mest ble det handlet i Oslo hvor de, justert for folkemengde, handlet for 20 prosent mer enn landsgjennomsnittet.
  • Sett i forhold til gjennomsnittsnordmannen utmerket innbyggerne i Vestfold og Telemark seg med å handle mer innenfor kategorien hus og hage enn det ble gjort på landsbasis.

Nordmenn blant de som er minst interesserte i netthandel i internasjonal undersøkelse

Samtidig viser Klarnas Shopping Puls, en kvartalsvisundersøkelse av handlevaner og preferanser i hele 11 av de største vestlige landene, at preferansen blant nordmenn for å handle på nett fremfor fysisk butikk, gikk markant ned i de siste månedene av 2021. Bare i Østerrike er preferansen for netthandel lavere enn den var i Norge i fjerde kvartal 2021 viser den omfattende undersøkelsen:

  • Bare 3 av 10 nordmenn tror de vil gjøre det meste av deres shopping på nett ett år fra nå. Det er markant lavere enn nesten alle de andre landene, som USA, Australia, Sverige, Finland og en rekke andre vesteuropeiske markeder.
  • Samtidig er nordmenn blant de som oftest bruker mobiltelefonen til å gjøre undersøkelser om et produkt før de kjøper det i en fysisk butikk. Hele 67 prosent oppgir at de gjør dette.

– Det er helt tydelig at nordmenn, kanskje mer enn mange andre nasjonaliteter, virkelig ønsket og savnet å handle mer i fysisk butikk etter en lengre periode med koronatiltak. Samtidig blir skillet mellom fysisk og netthandel mer utvisket. Mange nordmenn gjør research på nett og kjøper i fysisk butikk, eller bestiller på nett og henter i fysisk butikk. Det viktigste for dem er at butikkene og tjenestene de bruker sørger for at de tar mest mulig informerte valg – uavhengig av om kjøpet avsluttes i en fysisk butikk eller på nett, sier markedsdirektør i Klarna Norge, Thomas Elvestad.

Søndag og mandag er de største netthandelsdagene

Klarnas tall og undersøkelser for den norske netthandelen i 2021 viser også at søndag og mandag nå er de største netthandelsdagene i Norge. Tidspunktet hvor flest handler på nett er utover kvelden, med en klar topp som skjer rundt klokken 21.

Netthandelstoppen, Vestfold og Telemark, 2021

Kommune Shoppingindeks 2021*
Vinje 126
Nissedal 119
Porsgrunn 114
Seljord 112
Holmestrand 112
Hjartdal 110
Tinn 110
Siljan 105
Tønsberg 104
Sandefjord 99
Horten 99
Fyresdal 99
Drangedal 95
Kviteseid 95
Kragerø 94
Larvik 93
Bamble 91
Tokke 91
Notodden 90
Færder 87
Midt-Telemark 86
Nome 80
Skien 79

*Indeks 100 representerer den gjennomsnittsnordmannens netthandling gjennom Klarna i perioden 1. januar-31.desember 2021. Et høyere eller lavere tall vise om innbyggerne i kommunen handlet mer eller mindre per person i gjennomsnitt enn landsgjennomsnittet gjorde. Indeksen er justert i forhold til folkemengde.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.