Helena Bisgaard, rådgiver for frivilligheten i Færder.

Frivillighet er VINN-VINN

4. januar, 2023

13:16

Ingen kommentar

Måke snø, stable ved, bære hjem tunge matvarer m.m. Er du pårørende til noen eller kjenner du noen som sliter eller ikke lenger klarer slike daglige aktiviteter?

Tekst og foto: Sigrid Kittelsen, seniorskriver

Vet du at Færder kommune, i tillegg til de vanlige tjenestene, også har et tilbud om hjelp fra frivillige?

Helena Bisgaard, rådgiver for frivilligheten i Færder kommune, forteller at de bruker programvaren Nyby for å sette brukere og frivillige i kontakt med hverandre. Dette startet i mars 2020, med strenge coronarestriksjoner. De første erfaringene ble derfor høstet da massevaksineringene startet, og en hær av frivillige hjalp til og rettledet oss i gymsalene. Nå er tidene mer normale, og Nyby anvendes i flere sammenhenger.

“Innsats for eldre”

De frivillige er en blanding av ungdomsskoleelever og pensjonister. Skoleelevene kommer i dag fra Borgheim ungdomsskole hvor de har valgfaget «Innsats for eldre» på timeplanen. Det er altså elever fra 8, 9 og 10 klasse (13 – 15 år), som er spesielt interessert i sosialt arbeid. Flere skoler vil komme med etter hvert. Seniorene er enten nylig blitt pensjonister som vil gjøre noe meningsfullt, eller de har vært ferdig med arbeidslivet en stund og kommet fram til at evig ferie ikke er nok.

Dette er en super vinn-vinn situasjon: Frivillige er nødvendige og nyttige ved reelt å gjøre en innsats for sine medmennesker. Det gir mening å delta på denne måten. I tillegg får samfunnet som helhet hjelp til sine mange oppgaver. Uten frivillige seniorer hadde Norge sett helt annerledes ut.

Kurs og taushetserklæring

Helena forteller at nye frivillige må ha en inntakssamtale før de blir godkjent.  Alle får tilbud om introduksjonskurs og må godta Færder kommunes taushetserklæring ved digitalt å krysse av for dette. De blir så plassert i en av tre grupper: Hjelp til mennesker på institusjon, arbeid med å skape gode møteplasser og hjelp til hjemmeboende, inkl. trygdeboliger. De som skal inn til brukere eller følge dem til helseundersøkelser må være voksne og må også vise politiattest.

Helena sier at introduksjonskurset legger vekt på det sosiale aspektet. Ensomhet og isolasjon medvirker i høy grad til å skape sykdom. Derfor er det så viktig å skape gode menneskemøter. Gruppen frivillige som arbeider med «Gode møteplasser» er integrert i Frivillighetssentralens grupper: Kafe, familiemiddag, strikkekafé, datahjelp og barselgruppe. I tillegg kommer språkmiddag i samarbeid med Røde Kors.

Ønsker seg flere frivillige

Enslige hjemmeboende trenger kanskje noen å gå tur med, de trenger å få vekk snøhaugen ved porten, eller de trenger noen å gjøre fysiske øvelser sammen med, øvelser gitt at en fysioterapeut. Om sommeren kan de trenge hjelp til å klippe gras og andre småjobber. Nyby formidler oppdrag som skal være greie å utføre og ikke strekker seg over lengre tid, oppdrag som motvirker ensomhet og gjør det lettere å bo hjemme. De erstatter ikke eksisterende tilbud, for eksempel Røde Kors besøkstjeneste.

Etter at coronarestriksjonene ble lettet er antall hjelpere noe redusert fordi mange frivillige har gått tilbake til sine organisasjoner. Kommunen har fortsatt mange frivillige, men ønsker seg flere. Bl.a. er det stort behov for voksne folk som kan følge til røntgenundersøkelse, lege og andre helserelaterte avtaler.

Helena sier til slutt at når det er isete og glatt ute ringer ekstra mange. Et godt tilbud er at frivillige kan bringe gratis strøsand hjem til dem som ikke klarer det selv. Andre kan hente sand på Frivillighetssentralene på Nøtterøy og Tjøme og på Servicesenteret på kommunehuset.

I praksis: Dersom du trenger hjelp eller vil være frivillig: Ring Frivillighetssentralen tlf 906 87 103 eller send en mail til frivilligsentral@faerder.kommuneno.

Brosjyre om Nyby finner man hos Hjemmetjenesten, Færder kommunes Servicesenter og på Frivillighetssentralene. Statistikk kommer på nyåret.

Fun fact:

29 milliarder kroner. Det er verdien av frivillig arbeid utført av seniorer i normalåret 2019. (Kilde: Rapport fra NyAnalyse AS,»Verdien av aktive seniorer» 2021). Tallet kan nesten dobles årlig fram mot 2035, fordi antallet friske seniorer øker sterkt.

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.