Vinterferie i Vestfold og Telemark – Sjekk røykvarsleren på hytta

23. februar, 2022

14:55

Ingen kommentar

Alle vet at en må bytte batteri i røykvarsleren, men få er klar over at den også kan gå ut på dato.

Denne uken starter vinterferien og mange velger å ta turen til fjells og nyte kalde vinterdager på hytta. Undersøkelser viser at rundt 1 av 10 hytteeiere ikke har røykvarsler eller sjekker at den faktisk virker.

– Når vi vet at Norge er i verdenstoppen når det gjelder antall branner i forhold til befolkning, er dette svært alvorlig, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Sjekk om det er liv i den

Med temperaturer langt nede på frysepunktet brukes det mye elektrisitet og andre varmekilder, noe som gjør fritidsboligen ekstra utsatt.

– Samtidig står mange hytter tomme gjennom store deler av året, og dermed vet ikke eiere og brukere om røykvarsleren som henger i taket i det hele tatt virker, sier Voll.

Det finnes også flere eksempler der leietakere har funnet røykvarslere i taket, som enten er defekt eller mangler batteri.

Går ut på dato

Det er mange som bør sjekke om røykvarsleren er på vei til å gå ut på dato. Er røykvarsleren mer enn 10 år må den byttes ut med en ny. Gjensidige regner med at det er flere titalls tusen røykvarslere som er modne for utskifting.

-Mange tenker at skader og branner ikke skjer hos en selv, og tror brannvesenet skal komme og slukke hvis det går galt. Slik er det ikke, advarer Voll. Man må være sin egen brannsjef og forebygge branner gjennom brannvern og opplæring, sier han.

– En fin aktivitet i vinterferien kan være å ta med hele familien på leting etter gode rømningsveier, sjekke røykvarsler og at brannslukker er på plass, avslutter Voll.

Tips for en sikker og trygg vinterferie:

  • Sjekk at røykvarslere virker når dere kommer frem.
  • Leier du, ta med egen røykvarsler.
  • Ha en i hver etasje og gjerne en i – eller utenfor hvert soverom.
  • Dato for levetid eller når den er produsert står ofte på baksiden eller på festebrakett i taket.
  • Er røykvarsleren 10 år eller mer, kjøp ny.
  • Er du usikker på alder/når den ble kjøpt? Kjøp ny.
  • En godkjent røykvarsler som gir trygghet i mange år koster ofte under hundrelappen

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.