Tekst og foto: Per-Espen Løchen
Visste du at saluttkanonene på Slottsfjellet sto på Møllebakken og ble brukt som brannalarm for Tønsbergs innbyggere?
Høstens quizsesong er i gang. Flere steder som Huset, Uro, Foyn og Heidi’s arrangerer jevnlige quizkvelder der du kan teste din viten.
Her er 15 kjappe fakta om hjembyen som kan være nyttig å kunne hvis du blir spurt av en quizmaster eller bare vil brife med lokalkunnskaper.
Norges eldste hva?
Tønsberg er neppe Norges eldste by. Mer presist er byen landets eldste nålevende handelsplass. Snorre Sturlason nevner i sagaen om Harald Hårfagre at kjøpstaden Tønsberg eksisterte før slaget ved Hafrsfjord i år 872. Ut fra denne tidsangivelsen ble byens 1000-års jubileum feiret i 1871. De arkeologiske bevisene peker i stedet ut Trondheim som landets eldste by.
Rom ble rik
Slagensokningen Oscar Rom fant Osebergskipet, som ble gravd ut i Slagendalen på hans eiendom i 1904. Historiens største og rikeste funn fra vikingtiden var i årevis blitt pløyd, sådd og høstet over. Stadig kom bøndene borti masten, men uten at det ble oppfattet med større interesse. Oscar Rom fant en bit av stevnen og tok den med til Oldsaksamlingen i Kristiania. Professor Gabriel Adolf Gustafson forsto umiddelbart omfanget og satte i gang utgravingen. Bonden Rom tjente 11.500 kroner på salg av funnet til staten. Det originale skipet med dets innhold står utstilt på Vikingmuseet i Oslo.
Tre små griser
Britanniagården var et hotell som tidligere lå i Nedre Langgate 27 – der parkeringen foran Tønsberg Fisk & Delikatesse nå ligger. Gården ble demontert, flyttet og satt opp igjen på den andre siden av gaten i et arbeide ledet av tømmermester Asbjørn Gulliksen. Det sto klart på ny adresse i 1981. Finansieringskontoret Nevi var første leietaker. Den tiltenkte restauranten fikk avslag på søknaden om skjenkebevilling. Sommeren 1991 åpnet Jahn Teigen, Lage Fossheim og Helge Hammelow-Berg utestedet «Tre små griser». Det holdt koken til våren 1993. I en liten periode het restauranten Briggen under nye eiere. Siden 1994 har bygget huset Peppe’s Pizza.
Voldsom eldrebølge
Tønsberg er Vestfolds nest mest folkerike kommune etter Sandefjord. I perioden 2019 til 2023 økte folketallet med 5,1 prosent – til 58.561 innbyggere. Bare Holmestrand hadde høyere vekst. 13 prosent av innbyggerne i Tønsberg er innvandrere, flest med bakgrunn fra Polen og Litauen. Ifølge SSB vil antallet personer over 80 år i Tønsberg nesten tredobles fram til 2050.
Byens mange strætir
Hovedgateløpene i byen ligger fremdeles omtrent slik som i middelalderen. «Store stræti» var dagens Storgaten. «Øfra stræti» var Øvre Langgate. Høyere vannstand gjorde at det var brygger ved Nedre Langgate. Det norske ordet «stræti» tok engelskmennene inn i sitt språk og er i dag «street». Før 1900 var nøkkelgater i byen Store, Nedre og Øvre Langgade, Store og Lille Kammegade, Møllergaden, Møllebakveien, Raadhusgaden, Præstegaden, Tjømøgaden, Borgerskolegaden, Store Tværgade og Kroggaden.
Kommune uten våpen
Tønsbergs kommunevåpen fra sammenslåingen med Re i 2020 er vertikalt delt i to felt. Skjoldet tegner en skipsstavn i blått på hvit bunn til venstre og en spire i motsatte farger til høyre. Tidligere hadde ikke Tønsberg kommune eget våpen. Byvåpenet fra 1200-tallet med steintårn, skip og bølger, ble ikke godkjent ettersom det var formet i sirkel. Byens våpenmerke har utgangspunkt i et kjent segl fra middelalderen.
Verdensstjerne fra Husvik
Verdens beste sjakkspiller, Magnus Carlsen, spilte sine første sjakktrekk i Tønsberg. Han ble født på Vestfold Sentralsykehus 30. november 1990 og levde sine første barneår på Husvik sammen med foreldrene Sigrun Øen og Henrik Carlsen samt tre søsken. Pappaen jobbet på Slagentangen fram til Magnus var seks og et halvt år.
Drønn fra brannalarmen
Saluttkanonene på Slottsfjellet ble kjøpt inn for å forsvare byen under den dansknorske krigen mot England i 1807. De skal aldri ha blitt avfyrt i krigsøyemed. I stedet ble de flyttet til Møllebakken (Haugar) og brukt som brannalarm for byens befolkning fram til brannstasjonen sto ferdig i 1885. Om kanonene drønnet, betød det at alle mann måtte møte ved vannkarene og bistå i slukningsarbeidet.
Kongens pokal
Hans Majestet Kongens Pokal er blitt delt ut i norsk idrett siden kong Oscar IIs tid. Siden 1958 er den blitt produsert i Tønsberg. Det gjeve trofeet blir håndlaget hos Thorvald Marthinsens Sølvvarefabrik. Sønnesønnen Frithjof Marthinsen designet pokalen. Da kong Olav døde i januar 1991, fikk Norges Idrettsforbund dispensasjon av Slottet til å dele ut “gamle” kongepokaler så lenge lageret rakk ut året. Kong Harald besluttet å beholde det samme pokaldesignet, men hans kongepokal skulle prydes med det arabiske 5-tallet i monogrammet – i motsetning til hans fars romerske V-tall. Pokalen er 21 centimeter høy og veier 330 gram.
OL-vinnerne
Tønsberg og Færder har flere OL-vinnere. Minst kjent av dem alle er muligens bryteren Carl Fredrik Eriksen, alias Charles Ericksen. Han var en av de to første norske OL-vinnerne noensinne med gull i St. Louis 1904. Andre olympiske mestere er skøyteløper Fred Anton Maier, padlerne Egil Søby og Jan Johansen, seilerne Linda Andersen, Ragnar Magne Vik og Ingolf Rød, håndballspiller Tonje Larsen og langrennsløper Anders Aukland.
«Dynga» som forsvant
Lindahlplan – eller det vi i dag omtaler som Vikingodden – har navn etter den svenske skipsreder Anders Lindahl. Han eide bygården Nedre Langgate 16 på begynnelsen av 1800-tallet. Navnet på den ytterste spissen, som ble mudret bort i 1957 etter nesten 50 år med til og fra i havnestyret, var «Dynga» – fordi det var en av byens gamle søppelfyllinger. Bydelen rett nordøst for Lindahlplan ble kalt Munkeløkka.
Tidlig norsk mesterskap
Tidenes femte norgesmesterskap i friidrett ble holdt på paddeflate Stensarmen ved Træleborg med rundt 2.000 tilskuere på plass i slutten av august 1900. Arrangør var Tønsbergs Idrætsforening, som i årene før brukte stedet i treningsøyemed. Den første steinbrygga ble bygget kort tid etterpå. En 75 meter forlengelse av eikeplanker kom på plass i 1911. Men seks år senere tok det fyr i en beholdning med høyballer, og hele trekaia brant ned. Kaia ble i 1918 bygd opp igjen, men denne gang med betongdekke.
Høitorvet byttet navn
Høitorvet var det tidligere navnet på Farmandstorvet. Plassen ble oppkalt etter småkongen Bjørn Farmann, som var sønn av Harald Hårfagre og holdt til på Sem kongsgård. Tre dager før jul i 1938 besluttet bystyret å endre navnet. Samme dag fikk Møllebakken tilbake sitt gamle Haugar-navn, og Kirkegårdsparken ble til Stoltenbergs Park. Fra 1945 fikk drosjenæringen lov til å bruke Farmandstorvet som offisiell sentralholdeplass for byen.
Funnet av en veskelås
Veskelåsen til Vestfold-bunaden er en kopi av den som ble funnet av urmaker Karl Moe under utgravinger av Mariakirken på Torvet. Middelalderkirken ble revet i 1864. Utgravingene fant sted i forbindelse med at den gamle politistasjonen skulle bygge fengselsceller. I dag er funnstedet dametoalettet på puben Big Ben. Før originallåsen gikk tapt, ble den avstøpt av gullsmed Einar Marthinsen. Nå kalles den for Marialåsen.
Mylder av byaviser
En rekke aviser har tidligere eksistert i Tønsberg. Den første var Tønsbergs Ugeblad, som debuterte 2. oktober 1839. Snaut åtte måneder senere var den historie. Deretter kom Tønsbergs Mercur og Tønsbergs Byes Adressetidende i 1840, Jarlsberg Fogderi 1844, Tunsbergeren 1856, Vestfold 1865, Telegraphen 1866, Tønsbergs Blad 1870, Samhold 1871, Samvirke 1873, Vestfold Arbeiderblad 1909, Fællesavisen 1923 og Tunsberg 1933.