FOTO: Elin Eike Worren / WWF

WWF Verdens naturfond: Ny WWF-rapport: Plastforurensning i havet firedobles innen 2050

8. februar, 2022

12:07

Ingen kommentar

BILDET: Generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur. FOTO: Elin Eike Worren / WWF Verdens naturfond

Estimater for plastproduksjon tilsier at plastforurensing vil fortsette å øke og nå kritiske nivåer i årene fremover. – Plastforsøpling er et globalt problem, og vi trenger globale løsninger for å takle den, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

I underkant av tre uker før et avgjørende møte i FNs miljøforsamling i Nairobi, Kenya, lanserer WWF en ny rapport: Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems.

Rapporten, som sammenfatter over 2590 studier, og er den mest omfattende analysen hittil av effektene av marin forsøpling. Den fastslår blant annet at plastforsøplingen i våre hav vil firedobles innen 2050, noe som gjør at enda flere steder får kritiske mengder mikroplast som truer både dyre- og planteliv, om ikke tiltak iverksettes nå.

– Alle beregninger viser en betydelig vekst i plastforsøpling i årene som kommer. Dette er alvorlig, og det er viktig at Norge og verdens ledere ikke glemmer at vi befinner oss i en plastkrise, sier Andaur.

Stor påvirkning på viktige økosystemer

Den nye rapporten gir en beskrivelse av påvirkningen plastforurensning har på biologisk mangfold, marine arter og økosystemer. Den sier blant annet at 88 % av undersøkte marine arter er negativt påvirket av plast. For eksempel er det anslått at opptil 90 % av alle sjøfugler og 52 % av alle havskilpadder får i seg plast. Negativ påvirkning fra plastforurensning er påvist i de fleste artsgrupper, og man ser at flere av verdens viktigste marine økosystemer, som korallrev og mangrover, er spesielt utsatte.

– Når plastavfallet først havner i havet, er det nesten umulig å rydde opp. Plasten brytes opp i mindre og mindre biter, og konsentrasjonen av mikro- og nanoplast øker. Vi ser at plastpartikler er funnet i fordøyelsen hos en rekke fugler og dyr. Plastforurensning hindrer også plantevekst, og dermed gjør økosystemene våre mer sårbare for f.eks. klimaendringer. Blir bitene små nok, tror forskere at plasten kan gå inn i blodomløpet og lagres i kroppsvev hos både dyr og mennesker, sier Andaur.

Rapporten er laget av Alfred Wegener Institute Helmholtz Centre for Polar and Marine Research på oppdrag fra WWF.

Avgjørende møte

28. februar møtes verdens ledere til FNs miljøforsamling (UNEA) i Nairobi, Kenya. Her skal de forhåpentligvis vedta et mandat for å starte forhandlingene om en ny global avtale mot plastforsøpling. Norge og Espen Barth Eide har presidentskapet.

– Over 150 land har nå uttrykt støtte til å få på plass en ny global avtale mot plastforsøpling. Med et så klart flertall i ryggen har vi store forhåpninger til Norge og UNEA-president Espen Barth Eide, sier Andaur og understreker atplastkrisen er et av vår tids raskest voksende miljøproblemer. – Vi trenger globale løsninger for å takle den. En global, ambisiøs og rettslig bindende avtale er et av tiltakene som er nødvendig for å få de store, gjennomgripende endringene som trengs.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *